Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Дан Института за стандардизацију Србије

Сваке године, у периоду између 16. септембра и 14. октобра, свечано се обележавају Дан Института за стандардизацију Србије и Светски дан стандарда. Овај период је значајан јер је 16. септембра 1934. године основан Југословенски национални комитет за нормализацију, претеча свих облика институционалног организовања делатности стандардизације на нашим просторима, из којих је настао Институт за стандардизацију Србије, док је 14. октобар датум посвећен свим стручњацима широм света који вредно раде на доношењу глобално признатих међународних стандарда. Прослављају га међународне организације за стандардизацију ISO, IEC и ITU и њихове чланице, међу којима је и Институт за стандардизацију Србије. Слоган овогодишњег Светског дана стандарда гласи: „Заједничка визија бољег света”.

Прослава је ове године одржана 7. октобра у свечаној сали Привредне коморе Београда, а важности овог догађаја допринели су гости међу којима су били представници Министарства привреде Републике Србије, Управног и Надзорног одбора Института, Савета за квалитет, комисија за стандарде и сродне документе, као и добитници признања.

Присутнима су се обратили директор Института Татјана Бојанић, која је говорила о постигнутим резултатима, предстојећим важним задацима и плановима за даље пословање Института, помоћник министра привреде Миодраг Дуганџија који је истакао значај дугогодишње сарадње Министарства привреде и Института, као и председница Скупштине Института Тања Петровић која је присутнима представила рад Скупштине. На крају се гостима такође обратио и др Милош Јелић, руководилац сектора за управљање квалитетом у истраживачко-развојном центру „Alfatec” који је, у складу са темом овогодишње прославе „Едукација и стандардизација”, говорио о значају укључивања стандардизације у образовни систем.

Поред захвалница и плакета које се сваке године додељују члановима комисија за стандарде и другим сарадницима за посебан допринос развоју, примени и промоцији стандарда, као и за унапређење националне и/или међународне стандардизације, ове године Институт за стандардизацију Србије први пут је доделио Специјалну награду за унапређивање наставних процеса, промоцију стандарда и стандардизације међу студентима и ученицима. Такође, овом приликом је први пут свечано уручен и национални знак усаглашености који представља доказ произвођача и пружалаца услуга о усаглашености са српским стандардима, високом степену поузданости, квалитету и бризи о потрошачима, као и о конкурентности на тржишту.

Добитници захвалница:

Др Ана Трпковић, члан комисија KS Z226 Опрема пута, KS Z204 Безбедност друмског саобраћаја и интелигентни транспортни системи и KS А268 Одрживост и друштвена одговорност;

Игор Вукобратовић, члан комисија KS Z226 Опрема пута, KS Z204 Безбедност друмског саобраћаја и интелигентни транспортни системи и Поткомисије KS Z226/PKS 1 Опрема пута – заштитне ограде на путевима;

Андрија Новаковић, члан Комисије KS Z226 Опрема пута;

Татјана Марјановић, члан комисија за стандарде из области светиљки и помоћних уређаја, струје и фреквенције, енергетске електронике и других, као и комсије CASCO.

Добитници плакета:

Мр Бисерка Шварц, члан Стручног савета за опште области стандардизације;

Проф. др Ранка Станковић, председница Комисије А037, Терминологија.

Добитник Специјалне награде: Грађевинско-архитектонски факултет Универзитета у Нишу.

Добитник националног знака усаглашености: компанија Пештан.