Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Данас је Светски дан хране

Према подацима Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација (FAO), скоро 690 милиона људи у свету гладује, а због пандемије COVID-19 тај број би могао да се повећа за додатних 83–132 милиона људи. Са друге стране, око 14% произведене хране се губи сваке године у дистрибуцији између пољопривредних газдинстава и тржишта. Ипак, може се учинити много тога да би се смањио број гладних и побољшала дистрибуција хране широм света.

ISO данас има више од 1.600 стандарда из области производње хране, који су израђени тако да граде поверење у прехрамбене производе, побољшавају пољопривредне методе и промовишу одрживу и етичку набавку. Ови стандарди, такође, покривају бројне друге области, укључујући испитивање хранљивих састојака и безбедности, квалитет, паковање и следљивост.

С обзиром на то да данас обележавамо Светски дан хране, ево неколико корисних стандарда.

Оснаживање малих пољопривредника Породичнa пољопривреднa газдинства обухватају око 75 процената светског пољопривредног земљишта и производе више од 80 процената светске хране, што значи да морамо да бринемо о њима и морамо да им обезбедимо добре услове и фер цену за њихове производе. Серија стандарда ISO 34101 за одрживи и следљиви какао је један од корисних примера. Ови стандарди пружају низ смерница за еколошки прихватљиву пољопривредну праксу, за побољшање следљивости какаоа и побољшање социјалних и егзистенцијалних услова за пољопривреднике и све оне који су укључени у ланац снабдевања какаоом. Поред тога, споразум међународне конференције IWA 29, Професионална пољопривредна газдинства – Смернице, има за циљ да унапреди професионалност малих пољопривредних газдинстава на тржиштима у развоју, чиме им се омогућава приступ светском тржишту.

Безбедност до краја Чување безбедности хране на сваком кораку, од пољопривредних газдинстава до крајњег корисника, неопходно је да би се смањила глад, болест и сиромаштво. Серија стандарда ISO 22000 бави се менаџментом безбедношћу хране, пружајући смернице и најбољу праксу за менаџмент ризицима у свим областима производње хране. У свом широком опсегу, серија стандарда ISO 22000 обухвата стандарде специфичне за угоститељство, производњу хране, пољопривреду, паковање, храну за животиње, као и за производњу сточне хране.

Стандарди за појединачне прехрамбене производе Применом стандарда за појединачне прехрамбене производе попут ISO 20980, Артичоке – Спецификација и методе испитивања, обезбеђују се квалитет и безбедност хране која се узгаја и продаје широм света. Спецификације и методе испитивања које се односе на њихов изглед, квалитет, безбедно складиштење, паковање и транспорт, олакшавају трговину и следљивост, побољшавајући услове и пословање за све. Такође, подстичу улазак нових усева и прехрамбених производа на тржиште, пружајући процедуре и препоруке које су свима разумљиве. ISO има на стотине таквих стандарда, међу којима су и они за воће, поврће, житарице, месо, млечне производе, итд.

Безбедно чување Лоше складиштење намирница може да доведе до значајних губитака, како у квалитету, тако и у квантитету, доприносећи на тај начин и повећању глади и већем притиску на произвођаче. ISO 6322, Складиштење жита и махуњача, само је један од многих ISO стандарда који се баве складиштењем хране и који пружају техничке смернице за правилно и безбедно складиштење, спречавајући тако губитак после жетве и истовремено побољшавајући квалитет.

Побољшање социјалних услова за пољопривредне раднике ISO 26000 за друштвену одговорност и ISO 20400 за одрживу набавку подстичу друштвено одговорно понашање и етичке услове рада за пољопривредне раднике, а промовишу и етичку праксу набавке у читавом ланцу производње хране. Штавише, ISO/ТS 26030, Примена ISO 26000 у прехрамбеном сектору, такође ће играти значајну улогу у остварењу „Света без глади“ (један од циљева одрживог развоја УН) и боље исхране широм света.

Сви ови, али и други стандарди могу се купити у веб-продавници Института за стандардизацију Србије (https://iss.rs/sr_Cyrl/publication/list)