Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Deloitte конференција поводом Међународне недеље свести о преварама

Данас се завршава Међународна недеља свести о преварама, која се ове године обележава у целом свету од 16. до 20. новембра 2020. године. У нашој земљи је тим поводом у протеклој недељи организовано више догађаја, на којима се разговарало о превенцији и последицама финансијског криминала, преваре и корупције, као и о начинима за борбу против ових негативних друштвених појава. Прва конференција на тему превара и корупције одржана је у уторак, 17. новембра, у организацији Deloitte d.o.o Beograd. Због епидемиолошке ситуације, као и многи други догађаји, одржана је у виртуелној форми. Институт за стандардизацију Србије био је део ове конференције, на којој су учествовали представници државних институција, међународних организација, невладиних организација, као и стручњаци из земље и региона.

Финансијске преваре и корупција представљају глобалне проблеме. Према истраживањима, они се на глобалном нивоу не смањују, упркос све већем броју механизама за њихово препознавање и спречавање. Велике компаније, посебно оне из ЕУ, примењују мере антикорупције у свом пословању. Међутим, мала и средња предузећа немају довољно кадровских и финансијских капацитета да се овом темом баве у свакодневном пословању. Први дан конференције био је посвећен едукацији о финансијском криминалу, на којој су говорили представници организатора, као и гости из Министарства финансија Словеније, Европске инвестиционе банке и Министарства правде САД. На конференцији је посебно истакнут значај међународних стандарда за систем менаџмента квалитетом и систем менаџмента против мита. Директор ИСС-а Татјана Бојанић и руководилац Сектора за међународну сарадњу, информисање и издавачку делатност Виолета Нешковић-Поповић говориле су о примени стандарда SRPS ISO 37001 као могућег решења за откривање и спречавање мита, као и о повезивању са осталим стандардима система менаџмента.

Поред ИСС-а, партнери организатора били су Удружење сертификованих истражитеља превара Србије, Привредна комора Србије, Агенција за спречавање корупције, невладина организација Транспарентност Србија и Економски факултет Универзитета у Београду, на којем се данас одржава и едукативни панел на тему каријере у форензици.