Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Европски дан паркова – 24. мај

Прослављање Европског дана паркова, који представља дан заштићених подручја широм Европе, покренула је  1999. године федерација EUROPARC, док се у Србији овај дан обележава од 2001. године. EUROPARC је професионалана мрежа за природне и културне баштине која кроз међународну сарадњу, размену искустава и идеја, као и утицај на политику унапређује управљање заштићеним подручјима у Европи. Сваке године 24. маја чланови федерације EUROPARC организују различите активности како би скренули пажњу на значај и предност постојања свих заштићених подручја.

Европским даном паркова обележава се стварање првих националних паркова у Европи – девет паркова насталих у Шведској 1909. године.

Србија има пет националних паркова, и то су Фрушка гора, Ђердап, Копаоник, Тара и Шар-планина, и сви су укључени у EUROPARC. Ове паркове красе предели нестварне лепоте, разнолика флора и фауна, непроцењиви културни, историјски и природни споменици, као и многобројни видиковци са којих се пружа поглед на нетакнуту природу.

Како паркови доприносе у борби против угљен-диоксида и смањењу ефеката стаклене баште, Институт за стандардизацију Србије подсећа читаоце на циљеве одрживог развоја УН (SDG), посебно на циљ 13 – Акција за климу: Предузети хитне мере за борбу против климатских промена и њихових утицаја. Европске организације за стандардизацију CEN и CENELEC, са својих 816 стандарда који доприносе овом циљу, желе да Европу учине климатски неутралном до 2050. године, подстакну економију помоћу зелене технологије, створе одрживу индустрију и транспорт, смање загађење. Као подршка овом циљу, Институт је преузео 99% европских стандарда, а у наредном периоду у први план ће истаћи све стандарде који доприносе зеленој транзицији по угледу на европска тела за стандардизацију, како би заједно пружили допринос у борби против климатских промена. На следећем линку можете пронаћи свих 816 стандарда који доприносе овом циљу: https://standards.cencenelec.eu/dyn/www/f?p=CEN:105:::::FSP_SEARCH_SDG_URL:13