Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Dan Instituta za standardizaciju Srbije

Svake godine, u periodu između 16. septembra i 14. oktobra, svečano se obeležavaju Dan Instituta za standardizaciju Srbije i Svetski dan standarda. Ovaj period je značajan jer je 16. septembra 1934. godine osnovan Jugoslovenski nacionalni komitet za normalizaciju, preteča svih oblika institucionalnog organizovanja delatnosti standardizacije na našim prostorima, iz kojih je nastao Institut za standardizaciju Srbije, dok je 14. oktobar datum posvećen svim stručnjacima širom sveta koji vredno rade na donošenju globalno priznatih međunarodnih standarda. Proslavljaju ga međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, IEC i ITU i njihove članice, među kojima je i Institut za standardizaciju Srbije. Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana standarda glasi: „Zajednička vizija boljeg sveta”.

Proslava je ove godine održana 7. oktobra u svečanoj sali Privredne komore Beograda, a važnosti ovog događaja doprineli su gosti među kojima su bili predstavnici Ministarstva privrede Republike Srbije, Upravnog i Nadzornog odbora Instituta, Saveta za kvalitet, komisija za standarde i srodne dokumente, kao i dobitnici priznanja.

Prisutnima su se obratili direktor Instituta Tatjana Bojanić, koja je govorila o postignutim rezultatima, predstojećim važnim zadacima i planovima za dalje poslovanje Instituta, pomoćnik ministra privrede Miodrag Dugandžija koji je istakao značaj dugogodišnje saradnje Ministarstva privrede i Instituta, kao i predsednica Skupštine Instituta Tanja Petrović koja je prisutnima predstavila rad Skupštine. Na kraju se gostima takođe obratio i dr Miloš Jelić, rukovodilac sektora za upravljanje kvalitetom u istraživačko-razvojnom centru „Alfatec” koji je, u skladu sa temom ovogodišnje proslave „Edukacija i standardizacija”, govorio o značaju uključivanja standardizacije u obrazovni sistem.

Pored zahvalnica i plaketa koje se svake godine dodeljuju članovima komisija za standarde i drugim saradnicima za poseban doprinos razvoju, primeni i promociji standarda, kao i za unapređenje nacionalne i/ili međunarodne standardizacije, ove godine Institut za standardizaciju Srbije prvi put je dodelio Specijalnu nagradu za unapređivanje nastavnih procesa, promociju standarda i standardizacije među studentima i učenicima. Takođe, ovom prilikom je prvi put svečano uručen i nacionalni znak usaglašenosti koji predstavlja dokaz proizvođača i pružalaca usluga o usaglašenosti sa srpskim standardima, visokom stepenu pouzdanosti, kvalitetu i brizi o potrošačima, kao i o konkurentnosti na tržištu.

Dobitnici zahvalnica:

Dr Ana Trpković, član komisija KS Z226 Oprema puta, KS Z204 Bezbednost drumskog saobraćaja i inteligentni transportni sistemi i KS A268 Održivost i društvena odgovornost;

Igor Vukobratović, član komisija KS Z226 Oprema puta, KS Z204 Bezbednost drumskog saobraćaja i inteligentni transportni sistemi i Potkomisije KS Z226/PKS 1 Oprema puta – zaštitne ograde na putevima;

Andrija Novaković, član Komisije KS Z226 Oprema puta;

Tatjana Marjanović, član komisija za standarde iz oblasti svetiljki i pomoćnih uređaja, struje i frekvencije, energetske elektronike i drugih, kao i komsije CASCO.

Dobitnici plaketa:

Mr Biserka Švarc, član Stručnog saveta za opšte oblasti standardizacije;

Prof. dr Ranka Stanković, predsednica Komisije A037, Terminologija.

Dobitnik Specijalne nagrade: Građevinsko-arhitektonski fakultet Univerziteta u Nišu.

Dobitnik nacionalnog znaka usaglašenosti: kompanija Peštan.