Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2. 11030 Beograd
Glavni meni

Danas je Svetski dan hrane

Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), skoro 690 miliona ljudi u svetu gladuje, a zbog pandemije COVID-19 taj broj bi mogao da se poveća za dodatnih 83–132 miliona ljudi. Sa druge strane, oko 14% proizvedene hrane se gubi svake godine u distribuciji između poljoprivrednih gazdinstava i tržišta. Ipak, može se učiniti mnogo toga da bi se smanjio broj gladnih i poboljšala distribucija hrane širom sveta.

ISO danas ima više od 1.600 standarda iz oblasti proizvodnje hrane, koji su izrađeni tako da grade poverenje u prehrambene proizvode, poboljšavaju poljoprivredne metode i promovišu održivu i etičku nabavku. Ovi standardi, takođe, pokrivaju brojne druge oblasti, uključujući ispitivanje hranljivih sastojaka i bezbednosti, kvalitet, pakovanje i sledljivost.

S obzirom na to da danas obeležavamo Svetski dan hrane, evo nekoliko korisnih standarda.

Osnaživanje malih poljoprivrednika Porodična poljoprivredna gazdinstva obuhvataju oko 75 procenata svetskog poljoprivrednog zemljišta i proizvode više od 80 procenata svetske hrane, što znači da moramo da brinemo o njima i moramo da im obezbedimo dobre uslove i fer cenu za njihove proizvode. Serija standarda ISO 34101 za održivi i sledljivi kakao je jedan od korisnih primera. Ovi standardi pružaju niz smernica za ekološki prihvatljivu poljoprivrednu praksu, za poboljšanje sledljivosti kakaoa i poboljšanje socijalnih i egzistencijalnih uslova za poljoprivrednike i sve one koji su uključeni u lanac snabdevanja kakaoom. Pored toga, sporazum međunarodne konferencije IWA 29, Profesionalna poljoprivredna gazdinstva – Smernice, ima za cilj da unapredi profesionalnost malih poljoprivrednih gazdinstava na tržištima u razvoju, čime im se omogućava pristup svetskom tržištu.

Bezbednost do kraja Čuvanje bezbednosti hrane na svakom koraku, od poljoprivrednih gazdinstava do krajnjeg korisnika, neophodno je da bi se smanjila glad, bolest i siromaštvo. Serija standarda ISO 22000 bavi se menadžmentom bezbednošću hrane, pružajući smernice i najbolju praksu za menadžment rizicima u svim oblastima proizvodnje hrane. U svom širokom opsegu, serija standarda ISO 22000 obuhvata standarde specifične za ugostiteljstvo, proizvodnju hrane, poljoprivredu, pakovanje, hranu za životinje, kao i za proizvodnju stočne hrane.

Standardi za pojedinačne prehrambene proizvode Primenom standarda za pojedinačne prehrambene proizvode poput ISO 20980, Artičoke – Specifikacija i metode ispitivanja, obezbeđuju se kvalitet i bezbednost hrane koja se uzgaja i prodaje širom sveta. Specifikacije i metode ispitivanja koje se odnose na njihov izgled, kvalitet, bezbedno skladištenje, pakovanje i transport, olakšavaju trgovinu i sledljivost, poboljšavajući uslove i poslovanje za sve. Takođe, podstiču ulazak novih useva i prehrambenih proizvoda na tržište, pružajući procedure i preporuke koje su svima razumljive. ISO ima na stotine takvih standarda, među kojima su i oni za voće, povrće, žitarice, meso, mlečne proizvode, itd.

Bezbedno čuvanje Loše skladištenje namirnica može da dovede do značajnih gubitaka, kako u kvalitetu, tako i u kvantitetu, doprinoseći na taj način i povećanju gladi i većem pritisku na proizvođače. ISO 6322, Skladištenje žita i mahunjača, samo je jedan od mnogih ISO standarda koji se bave skladištenjem hrane i koji pružaju tehničke smernice za pravilno i bezbedno skladištenje, sprečavajući tako gubitak posle žetve i istovremeno poboljšavajući kvalitet.

Poboljšanje socijalnih uslova za poljoprivredne radnike ISO 26000 za društvenu odgovornost i ISO 20400 za održivu nabavku podstiču društveno odgovorno ponašanje i etičke uslove rada za poljoprivredne radnike, a promovišu i etičku praksu nabavke u čitavom lancu proizvodnje hrane. Štaviše, ISO/TS 26030, Primena ISO 26000 u prehrambenom sektoru, takođe će igrati značajnu ulogu u ostvarenju „Sveta bez gladi“ (jedan od ciljeva održivog razvoja UN) i bolje ishrane širom sveta.

Svi ovi, ali i drugi standardi mogu se kupiti u veb-prodavnici Instituta za standardizaciju Srbije (https://iss.rs/sr_Cyrl/publication/list)