Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Istraživačka zajednica

Podsticanje istraživanja i inovacija i njihova prepoznatljivost na globalnom nivou izazovi su na koje je neophodno odgovoriti. S tim u vezi, alati koji mogu pomoći u globalnom povezivanju već postoje, a čine ih standardi i srodni dokumenti.
Pored svoje višestruke i podsticajne uloge u inovacijama i napretku sistema, snažan uticaj standarda ogleda se i u širenju znanja. Ohrabrujući podatak je da 81% istraživača u svojim projektima na neki način koristi standarde, a kao prednosti ističu unapređenje komunikacije, lakšu prepoznatljivost inovacija na tržištu i umrežavanje. Primena standarda i uključivanje u procese standardizacije ima brojne prednosti, a sa aspekta istraživanja i razvoja, one se prvenstveno ogledaju u otkrivanju potencijalnih prilika, prenošenju inovativnih rešenja i iskustava na tržište i širenju rezultata istraživanja. Pored toga, unapređuju se ekonomske vrednosti projekta, omogućava brži i lakši pristup tržištu, pomaže pristup javnim nabavkama, omogućava uporedivost i interoperabilnost, uliva sigurnost korisnicima i otvara mogućnost za ostvarivanje novih kontakata i razmenu mišljenja.
Na raspolaganju smo svim zainteresovanim stranama radi pružanja stručne pomoći, podrške i relevantnih informacija u vezi sa standardima i standardizacijom.