Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2. 11030 Beograd
Glavni meni

SRPS CWA 17553 na srpskom jeziku

Kao što je ranije već objavljeno, određeni broj standarda koji se odnose na medicinsku i zaštitnu opremu od sredine marta ove godine dostupan je javnosti bez naknade. Početkom aprila, spisak ovih standarda proširen je standardima za respiratornu opremu i ventilatore, kao i CWA dokumentom koji se odnosi na zaštitne maske za stanovništvo.

Zbog velikog interesovanja za standard SRPS CWA 17553, Maske za lice za stanovništvo - Uputstvo za minimalne zahteve, metode ispitivanja i upotrebu, Institut za standardizaciju Srbije je upravo objavio verziju na srpskom jeziku, samo nekoliko meseci nakon njegovog objavljivanja na engleskom jeziku.

Ovaj dokument specificira minimalne zahteve koji se odnose na maske za lice namenjene opštoj populaciji, odnosno odraslima i deci starijoj od 3 godine. Ti zahtevi se odnose kako na maske za jednokratnu, tako i za višekratnu upotrebu i obuhvataju sledeće segmente:

dizajn, performanse, metode ispitivanja, ambalažu, označavanje i informacije za upotrebu.

Ovim dokumentom su, takođe, definisane odgovarajuće metode ispitivanja i dati su primeri preporuka za upotrebu. SRPS CWA 17553 može se preuzeti na sajtu Instituta, bez naknade.

VAŽNO

Maska za lice za stanovništvo, specificirana u ovom dokumentu, ne spada u kategoriju medicinskih sredstava (MD) u okviru značenja Direktive 93/42/CEE ili Uredbe EU/2017/745, niti u ličnu zaštitnu opremu (LZO) u okviru značenja Uredbe EU/2016/425. Maske za lice za stanovništvo ne podležu obaveznoj oceni usaglašenosti od strane imenovanih tela ili laboratorija. Za njihov dizajn, u skladu sa prihvaćenim najboljim praksama i za kontrolu kvaliteta proizvodnje odgovorni su proizvođači, koji mogu angažovati laboratoriju koja će proveriti tražene performanse.

Svi standardi koji se mogu preuzeti bez naknade nalaze se na sledećem linku: https://iss.rs/sr_Cyrl/covid-19-free-download-of-standards_p896.html.