Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Сајбер безбедност: заштита е-трговине и онлајн-банкарских трансакција

Нови међународни стандард ISO/IEC 29128-1:2023, Information security, cybersecurity and privacy protection — Verification of cryptographic protocols — Part 1: Framework, побољшаће безбедност онлајн-трансакција, укључујући банкарство, е-трговину и е-пошту. Предвиђено је да овај стандард буде подршка свим системима и апликацијама који се ослањају на криптографске протоколе.

Криптографија омогућава сигурну комуникацију тако што обезбеђује поверљивост, интегритет и аутентичност информација које се преносе. Поверљивост значи да само жељени прималац може да приступи информацијама, интегритет да информације нису измењене током преноса, а аутентичност да је пошиљалац информација верификован.

Пројектовање и примена криптографског протокола који испуњава све захтеве за безбедност представља изазов за стручњаке у овој области, јер је то сложени скуп правила и процедура који регулише безбедну комуникацију између две или више страна преко мреже. ISO/IEC 29128-1:2023 пружа оквир за верификацију спецификација криптографских протокола на основу најбољих академских и индустријских пракси. Такође обезбеђује јасно дефинисан процес верификације заснован на добро утемељеним научним методама. Овај нови стандард је пројектован тако да пружи објективне доказе да протокол задовољава захтеве који се односе на безбедност. Основу протокола верификације који је описан у стандарду чине најсавременије технике моделирања.

Детаљније о овој теми можете прочитати на веб-сајту IEC-a: https://iec.ch/blog/cyber-security-new-isoiec-standard-helps-protect-e-commerce-and-online-banking