Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Стандарди и потрошачи

Када су производи и услуге усклађени са важећим стандардима, потрошачи могу да имају поверења у њихову безбедност, поузданост и квалитет. Стандарди којима се дефинишу дозвољена емисија гасова и зрачења и еколошки аспекти производа доприносе напорима за очување животне средине, ваздуха, воде и земљишта, а тиме и здравља грађана.

Потрошач има корист од стандардизације на неколико начина:

Укључивање потрошача: Представник потрошача може да буде учесник у процесу развоја стандарда и да утиче на његов садржај. У правном смислу, стандарди су корисни када се мора идентификовати опасна или неусклађена роба широке потрошње након што је пласирана на тржиште, независно од техничког прописа;

Сигурност потрошача: Производи многих добављача усаглашени су са истим стандардима за безбедност или компатибилност, па потрошачу пружају могућност избора у погледу других елемената, као што су цена и начин израде. Потрошачима стичу већу сигурност када знају да је производкоји су набавили безбедан и да је компатибилан са општим системима као што су: напајање, интернет, телекомуникације, итд.

Одрживост: Стандарди се широко користе у системима заштите на раду, заштите животне средине и све више у одређивању социјалних аспеката одрживог развоја, што у коначном исходу користи друштву.