Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Национални знак усаглашености са српским стандардима

На основу члана 7. тачка 12) Закона о стандардизацији, Институт је  успоставио систем добровољне сертификације и употребу националног знака усаглашености са српским стандардима у складу са правилима Института.
Национални знак усаглашености је успостављен по угледу на европске знакове усаглашености, а чија је улога стицање поверења потрошача у производе или услуге које носе овакав знак. Производи или услуге са оваквим знаком имају једну додатну вредност, јер су испитани или проверени на додатне стандарде по налогу произвођача или пружаоца услуге, а не само на оне стандарде који су обавезујући по прописима за стављање производа на тржиште или пружање услуге.
Институт је успоставиo процедуру и правила о употреби знака усаглашености производа са захтевима српских стандарда, као и само графичко решење за национални знак.

У наредном периоду Институт ће развити  сву потребну инфраструктуру за подршку овој активности, као што је :

Произвођачи који су доказали усаглашеност својих производа са захтевима српских  стандарда, користе национални знак усаглашености са српским стандардима на основу сертификата за одобрење употребе националног знака, коју произвођачу додељује  Савет за национални знак усаглашености са српским стандардима.

У овај процес Институт ће укључити све заинтересоване стране као што су: релевантна министарства; Привредну комору Србије; удружења потрошача, произвођача, инспектора; сертификациона тела, као и друге релевантне партнере.

Правила ИСС за добијање Националног знака усаглашености

Образац захтева за одобрење Националног знака усаглашености