Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Ко израђује српске стандарде

На изради српских стандарда раде стручна тела Института, комисије за стандарде и стручни савети.

Стручни рад у ужим областима стандардизације одвија се у комисијама за стандарде (KS), које представљају групе стручњака из различитих сектора који разумеју и предвиђају изазове свог сектора, а стандардизацију користе као алат за стварање једнаких услова који ће свима бити од користи. У случајевима када из објективних разлога није могуће образовати комисију за стандарде, надлежни стручни савет обавља послове комисије за стандарде у процесу доношења српских стандарда и сродних докумената у одређеној ужој области стандардизације.

Свака комисија за стандарде има јединствену ознаку, назив и област рада, a за свој рад одговара надлежном стручном савету. Комисије за стандарде образују се на такав начин да су им области рада идентичне са областима рада међународних и/или европских техничких комитета чији рад прате и у чијем раду учествују (енгл. national mirror Technical Committees). Ради извршавања посебних активности и задатака, свака комисија за стандарде може образовати поткомисије (PKS) и/или радне групе.

Рад у комисијама за стандарде је добровољан и заснива се на општим начелима стандардизације која су утврђена Законом о стандардизацији. Разлози за учествовање у раду комисија за стандарде су бројни, али издвајамо следеће:

Више информација о комисијама за стандарде можете наћи у Интерним правилима стандардизације – Део 2: Образовање и рад комисија за стандарде и сродне документе.