Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Како се израђује српски стандард

Српски стандарди (и сродни документи) могу бити изворни или могу настати на основу међународних, европских и других регионалних стандарда и сродних докумената, као и националних стандарда и сродних докумената других земаља у складу са уговорима потписаним са националним телима за стандардизацију тих земаља. Стандарди се развијају и дефинишу кроз процес дељења знања и добре праксе, а граде се на основу консензуса постигнутог између стручњака који представљају заинтересоване стране у комисијама за стандарде.

Српски стандарди се израђују и објављују уз поштовање принципа и правила које су успоставиле међународне и европске организације за стандардизацију. Њих је Институт прихватио у својим интерним правилима, прилагодивши их, с једне стране, могућностима датим у националној регулативи, а са друге, искуствима и доброј пракси у области националне стандардизације.

Укључивање свих заинтересованих страна у процес доношења српских стандарда могуће је у кораку 1 – Подношење предлога за нови пројекат надлежној комисији за стандарде и у кораку 4 – Јавна расправа о нацрту српског стандарда. У осталим корацима развоја, стандард је до његовог објављивања доступан само члановима комисије за стандарде.