Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Развој регионалне сарадње

Стандардизација као активност има за циљ прихватање најновијих знања и најбоље праксе како на локалном, тако и  на глобалном нивоу. То је заједнички задатак и сврха постојања свих тела за стандардизацију и због тога су национална тела међусобно повезана и сарађују по разним питањима. Институт за стандардизацију Србије има успостављену сарадњу са организацијама за стандардизацију многих држава, а ова сарадња је нарочито интензивна и значајна са земљама у региону. Потврда дугогодишње успешне сарадње била је прошлонедељна посета делегације Института Хрватском заводу за норме (ХЗН). На састанку којем су присуствовали директори обе установе са сарадницима разговарано је о досадашњим искуствима у вези са превођењем стандарда, чланством у стручним телима, дигитализацији у свету стандардизације и укључивању младих у процес доношења стандарда.

У оквиру прве теме дневног реда представљена су искуства и резултати обе земље у спровођењу европског  FPA пројекта за превођење стандарда. Такође су размотрене и друге могућности за обезбеђивање превода са енглеског језика које Институт већ користи (коришћење специјализованог софтвера и других интерних ресурса, неауторизованих превода достављених од стране корисника, ангажовање професионалних преводилаца и сл.). 

Посебне теме биле су услови за учешће заинтересованих страна у доношењу националних стандарда и сарадња са образовним установама, као важној карици за развој стандарда и будућност стандардизације. Такође је било речи о коришћењу савремене технологије кроз услугу онлајн читања стандарда и објављивања електронских публикација. Договорена је и размена информација и заједничко организовање стручних обука, као и промотивних кампања.