Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Први међународни стандард за психичко здравље запослених

ISO 45001, Системи менаџмента безбедношћу и здрављем на раду - Захтеви са упутством за коришћење, први је и једини међународни стандард за управљање безбедношћу и здрављем на раду (OH&S), који садржи договорену добру праксу из целог света. Пружа корисне смернице и оквир за смањење ризика повезаних са радом, заштиту здравља и повећање безбедности на радном месту.

Здравље на радном месту, међутим, није ограничено само на физичку сигурност и благостање. Стрес и страхови које је овај период изазвао такође утичу на нас. На запослене широм света може негативно утицати преовлађујућа неизвесност, а њихово радно окружење игра виталну улогу у смањењу тог утицаја.

Имајући у виду ову важну чињеницу, Међународна организација за стандардизацију почела је са радом на развоју допунског стандарда, ISO 45003, Менаџмент безбедношћу и здрављем на раду - Психолошко здравље и безбедност на раду: управљање психосоцијалним ризицима - Смернице, који се бави психолошким здрављем запослених. Нови стандард ће пружити смернице за захтеве ISO 45001 које се односе на управљање ризицима по безбедност и психичко здравље у оквиру система менаџмента безбедношћу и здрављем на раду.

Стандард ISO 45003 ће се бавити многим областима које могу утицати на психичко здравље радника, укључујући неефикасну комуникацију, прекомерни притисак, лоше вођство и организациону културу.

Недавно је завршено гласање за нацрт овог стандарда, а његово објављивање се очекује у току 2021. године. Стручне службе Института ће превести овај стандард на српски језик, тако да ће бити објављен као српски стандард и биће доступан на српском језику одмах након његовог објављивања на међународном нивоу.