Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Црна Гора

Институт за стандардизацију Црне Горе (ISME) и Институт за стандардизацију Србије (ИСС) традиционално негују и проширују дугогодишњу сарадњу. Та сарадња је остварена први пут 2007. године склапањем Уговора о пословно-техничкој сарадњи између ИСМЕ и ИСС. Овај уговор односио се на:

Наведени Уговор о пословно-техничкој сарадњи има и Анекс који је потписан 2008. године и односио се на достављање у ИСМЕ по једног примерка српских стандарда и сродних докумената, објављених на српском језику, а који су били важећи на дан 3. јуна 2006. године.

У априлу 2018. године ИСМЕ и ИСС потписују Уговор о заједничкој организацији семинара под називом „Измјене и тумачење захтјева новог издања ISO/IEC 17025 – Препоруке за примјену“. Семинар који је био предмет овог уговора одржан је у априлу 2018. године у просторијама Привредне коморе Црне Горе у Подгорици, а предавачи су били представници ИСС-а. 

Сем тога, Институт за стандардизацију Србије (ИСС) остварује сарадњу са Институтом за стандардизацију Црне Горе (ИСМЕ) у оквиру регионалне иницијативе под називом „Балканска конференција о стандардизацији“, чији се састанци одржавају на годишњем нивоу.Представници највиших руководстава националних организација за стандардизацију из региона, а међу њима представници ИСС-а и ИСМЕ-а, размењују знања, искуства и добру праксу. Ови скупови такође представљају одличну прилику за одржавање и проширивање добрих пословних односа између две институције.

Такође, сарадња између две националне организације за стандардизацију остварена је кроз пројекат под називом  „Regional Consultancy Fund for Quality Infrastructure – South East Europeˮ који је обухватао учешће националних експерата, чланова националних организација за стандардизацију из земаља региона Западног Балкана и уз  помоћ  експерата из земаља Европске Уније подржавао иницијативе које уређују стандарде из области надземних електричних водова наизменичне струје, и  подстицали су интеграцију земаља западног Балкана у заједничко тржиште Европске уније (ЕУ). Реализација овог пројекта завршила  се крајем октобра 2021. годиине.