Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

Нова издања еврокодова на српском језику

Крајем јула, Институт за стандардизацију Србије проширује понуду стандарда за еврокодове на српском језику објављивањем стандарда за пројектовање дрвених мостова – SRPS EN 1995-2, Еврокод 5 – Пројектовање дрвених конструкција – Део 2: Мостови.

Други стандард који ће бити објављен на српском језику јесте стандард за пројектовање бетонских мостова, SRPS EN 1992-2. Овај стандард је на јавној расправи до 31. августа, а потом следи његово објављивање у септембру. Заједно са преводом основног стандарда за пројектовање бетонских мостова, на јавној расправи је и друго издање његовог националног прилога – naSRPS EN 1992-2/NA. Главну измену у другом издању националног прилога представља технички ревидирана тачка 2.1 у вези са дефинисањем минималне класе чврстоће бетона. Јавна расправа за овај стандард траје до 10. августа, а објављивање се очекује крајем истог месеца. Остали национални прилози за Еврокод 2 систематски су преиспитани и Комисија U250-2 дала је предлог за њихово потврђивање.

Институт је својим корисницима финансијски и логистички олакшао приступ стандардима за еврокодове израдом електронских тематских збирки стандарда. Ове збирке садрже све српске стандарде из припадајуће серије Еврокод, на српском и енглеском језику, а корисници у оквиру ових збирки добијају и услужне преводе као помоћ приликом читања стандарда на енглеском језику. Преводи се називају услужним или неауторизованим зато што су израђени сопственим капацитетима Института и надлежне комисије за стандарде их нису разматрале. Такође, приликом куповине појединачних издања стандарда на енглеском језику, корисницима се достављају услужни преводи на српски језик.