Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2. 11030 Beograd
Glavni meni

Nova izdanja evrokodova na srpskom jeziku

Krajem jula, Institut za standardizaciju Srbije proširuje ponudu standarda za evrokodove na srpskom jeziku objavljivanjem standarda za projektovanje drvenih mostova – SRPS EN 1995-2, Evrokod 5 – Projektovanje drvenih konstrukcija – Deo 2: Mostovi.

Drugi standard koji će biti objavljen na srpskom jeziku jeste standard za projektovanje betonskih mostova, SRPS EN 1992-2. Ovaj standard je na javnoj raspravi do 31. avgusta, a potom sledi njegovo objavljivanje u septembru. Zajedno sa prevodom osnovnog standarda za projektovanje betonskih mostova, na javnoj raspravi je i drugo izdanje njegovog nacionalnog priloga – naSRPS EN 1992-2/NA. Glavnu izmenu u drugom izdanju nacionalnog priloga predstavlja tehnički revidirana tačka 2.1 u vezi sa definisanjem minimalne klase čvrstoće betona. Javna rasprava za ovaj standard traje do 10. avgusta, a objavljivanje se očekuje krajem istog meseca. Ostali nacionalni prilozi za Evrokod 2 sistematski su preispitani i Komisija U250-2 dala je predlog za njihovo potvrđivanje.

Institut je svojim korisnicima finansijski i logistički olakšao pristup standardima za evrokodove izradom elektronskih tematskih zbirki standarda. Ove zbirke sadrže sve srpske standarde iz pripadajuće serije Evrokod, na srpskom i engleskom jeziku, a korisnici u okviru ovih zbirki dobijaju i uslužne prevode kao pomoć prilikom čitanja standarda na engleskom jeziku. Prevodi se nazivaju uslužnim ili neautorizovanim zato što su izrađeni sopstvenim kapacitetima Instituta i nadležne komisije za standarde ih nisu razmatrale. Takođe, prilikom kupovine pojedinačnih izdanja standarda na engleskom jeziku, korisnicima se dostavljaju uslužni prevodi na srpski jezik.