Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Северна Македонија

1997. године, Савезни завод за стандардизацију (СЗС) Савезне Републике Југославије и Завод за стандардизацију и метрологију Републике Македоније били су потписници Споразума о међусобној сарадњи. Овај споразум обухватао је билатералну сарадњу у области стандардизације и обезбеђења квалитета да би се омогућила већа усклађености стандарда и других докумената из области стандардизације, сертификације, акредитације и квалитета. У циљу реализације овог споразума потписници су формирали Мешовиту југословенско-македонску радну групу за сарадњу у области стандардизације и квалитета.

У складу са закључцима III заседања Мешовите југословенско-македонске комисије за праћење спровођења Споразума о трговини између Савезне владе Савезне Републике Југославије и Владе Републике Македоније формирана је Поткомисија за стандардизацију и метрологију чији је задатак био да прати  активности на уклањању техничких препрека трговини између две државе. У априлу 2001. године, одржано је 2. заседање наведене Поткомисије за стандардизацију и метрологију.

Институт за стандардизацију Србије (ИСС) има дугогодишњу успешну сарадњу са Институтом за стандардизацију Северне Македоније (ISRSM).

Средином 2011. године, Институт за стандардизацију Србије (ИСС) и тадашњи Институт за стандардизацију Републике Македоније (ИСРМ), потписали су Споразум о билатералној сарадњи. Овај споразум односио се на отклањање техничких препрека у трговини између Републике Србије и Републике Македоније, повећање нивоа сигурности, заштите здравља и живота људи и животиња, као и очувања животне средине. Споразум је закључен на неодређено време.

Сем тога, Институт за стандардизацију Србије остварује сарадњу са Институтом за стандардизацију Северне Македоније (ISRSM) у оквиру регионалне иницијативе под називом „Балканска конференција о стандардизацији“, чији се састанци одржавају на годишњем нивоу.  Представници највиших руководстава националних организација за стандардизацију из региона, а међу њима представници ИСС-а и ИСРСМ-а, размењују знања, искуства и добру праксу.

Такође, сарадња између две националне организације за стандардизацију остварена је кроз пројекат под називом  „Regional Consultancy Fund for Quality Infrastructure – South East Europeˮ који је обухватао учешће националних експерата, чланова националних организација за стандардизацију из земаља региона Западног Балкана и уз  помоћ  експерата из земаља Европске Уније подржавао иницијативе које уређују стандарде из области надземних електричних водова наизменичне струје, и  подстицали су интеграцију земаља западног Балкана у заједничко тржиште Европске уније (ЕУ). Пројекат је започет 2019. године, а реализација овог пројекта завршила  се крајем октобра 2021. годиине.

Институт за стандардизацију Србије (ИСС) учествовао је у оквиру пројекта који је организовао DCAF, Женевски центар за управљање сектором безбедности, у сарадњи са Министарством за информационо друштво и администрацију Републике Северне Македоније под називом „Добро управљање безбедношћу информација на Западном Балкану", на семинару који је одржан у октобру ове године, а на коме су разматране релевентане теме које се односе на сајбер безбедност. Посебна пажња посвећена је усклађивању са ЕУ НИС Директивом (EU Network and Information Security directive), управљању кризама у сајбер безбедности, законским одредбама о агенцији за сајбер безбедност и о међународном стандарду ISO/IEC 27000. О изменама које доноси нова верзија овог стандарда говорили су представници Института за стандардизацију Србије (ИСС) који су од организатора добили позив да као предавачи учествују на овом семинару.