Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Нови Закон о безбедности и здрављу на раду

Најновији Закон о безбедности и здрављу на раду ступио је на снагу 7. маја ове године („Сл. гласник РС“ бр. 35/2023). Главни циљ доношења овог закона је унапређење услова рада и смањење броја повреда на раду.

Потреба да се након 18 година донесе нови закон проистекла је услед измењених услова за рад. Иако је ранији закон делимично подразумевао рад у другом окружењу, ситуација са COVID-19 довела је до тога да се новим законом уведе рад од куће и рад на даљину. Закон предвиђа обавезу послодавца да ураде процену ризика и пропишу мере за безбедан и здрав рад од куће и рад на даљину.

Последњих година су забележене и бројне повреде на раду, те је новим законом обухваћен и овај сегмент. Пооштравају се услови за обављање високоризичних послова, али се води и одговорност и новчане казне за запослене који не поштују правила безбедности. За послодавца су обавезне обуке запослених у области безбедности као и утврђивање поступка и начина издавања дозволе за рад. Такође, послодавац је у обавези да запосленог на његов захтев у редовним интервалима упућује на лекарски преглед. Закон уводи и јединствени регистар повреда на раду.

Инспекторима рада се даје већа надлежност у одређивању забране рада на привременим и покретним градилиштима. Новине су и лиценца за инжењере заштите на раду, које ће морати да обнављају едукацијама и стручним радовима.

Један од послова саветника, односно сарадника за безбедност и здравље на раду, дефинисаних овим законом је и праћење стандарда и техничког напретка у овој области. Најпознатији је стандард SRPS ISO 45001, који пружа захтеве за систем менаџмента безбедношћу и здрављем на раду (OH&S), а постоје и други стандарди исте серије који су његова подршка. ИСС редовно организује стручне обуке на ову тему, постоји могућност одржавања и инхаус обуkе.