Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Standardi za utvrđivanje sadržaja aflatoksina u hrani

Kada se pomene mleko, svi obično pomislimo na njegove korisne sastojke. Jedni ga vole više, drugi manje, ali konzumira se svakodnevno, ili kao napitak, ili kao sastojak drugih prehrambenih proizvoda. Nažalost, o mleku se ovih dana u Srbiji govori u negativnom kontekstu – prisustvo aflatoksina.

O metodama utvrđivanja sadržaja ovog štetnog sastojka u hrani, Institut za standardizaciju Srbije je u periodu od 2005. do 2012. godine objavio šest srpskih standarda, koji su nastali preuzimanjem odgovarajućih evropskih standarda (EN), kao i dva srpska standarda nastala preuzimanjem međunarodnih standarda (ISO). Stepen saglasnosti ovih standarda je „identičan“ (IDT). Naime, prilikom preuzimanja stranih dokumenata (ISO ili EN standardi) u nacionalni sistem standardizacije, od suštinskog značaja je utvrđivanje međusobnog odnosa nacionalnih i stranih dokumenata. U te svrhe koristi se sistem od tri stepena saglasnosti: identičan (IDT), modifikovan (MOD) i nije ekvivalentan (NEQ). Identično preuzimanje međunarodnih i evropskih dokumenata osigurava transparentnost, što predstavlja osnovu za olakšice u trgovini na međunarodnom i regionalnom nivou.

Objavljene srpske standarde za ispitivanje sadržaja aflatoksina u hrani, navedene u tabeli 1, izradile su tri komisije za standarde koje su obrazovane kao stručna radna tela Instituta za standardizaciju Srbije za određene oblasti standardizacije. To su:

  1. KS E034-5, Mleko i proizvodi od mleka
  2. KS E275, Analiza hrane - Horizontalne metode
  3. KS E034-10, Hrana za životinje

Kada je reč o maksimalno dozvoljenom sadržaju aflatoksina u hrani, on je utvrđen propisima Republike Srbije koji su u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Ministarstva zdravlja RS.