Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Svetski dan akreditacije

I u Srbiji se kao i širom sveta 9. juna obeležava Svetski dan akreditacije, a ovogodišnja tema je posvećena akreditaciji kao karici u lancu proizvodnje bezbedne hrane i čiste vode za piće.

Naime, lanac snabdevanja hranom i vodom se brzo menja usled sve veće urbanizacije, tehnološkog razvoja, izmenjenih zahteva potrošača, kao i sve veće globalizacije lanaca snabdevanja. Zbog svega toga, veoma je važno da potrošači imaju poverenje u bezbednost i sigurnost hrane i vode koju konzumiraju, kao i da sadržaj sastojaka tih proizvoda odgovara navedenim u deklaraciji. A upravo tu akreditacija ima ključnu ulogu jer se njome potvrđuje nepristrasnost i kompetentnost tela koja kontrolišu subjekte u industriji hrane i vode.

Povodom ovog značajnog datuma, u Srbiji će u organizaciji Akreditacionog tela Srbije, u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i udruženjima potrošača, biti organizovan niz aktivnosti čiji je cilj popularizacija i podizanje svesti o značaju akreditacije i infrastrukture kvaliteta.

Koliko je naša zemlja unapredila proces akreditacije najbolje govori i činjenica da je u Madridu nedavno potpisan multilateralni sporazum o priznavanju akreditacije između Akreditacionog tela Srbije i Evropske organizacije za akreditaciju. Zahvaljujući tome, omogućeno je međusobno poverenje i prihvatanje izveštaja koje izdaju akreditovana tela za ocenjivanje usaglašenosti u Srbiji, što će doprineti konkurentnosti srpskih proizvoda i olakšati trgovinu i izvoz.