Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

20. мај - Светски дан метрологије

Мерење је кључни фактор у глобалној трговини јер усаглашена мерења значе да сви учесници могу да се разумеју и говоре истим језиком. Због тога је тема овогодишњег Светског дана метрологије „Мерења за глобалну трговину”, како би се нагласила важност мерења у глобалној трговини и улога коју онo игра у научним открићима, иновацијама, развоју нових производа, производњи, одрживости, итд.

Како мерити ствари на усаглашен, међународно договорен начин од суштинског је значаја за наше друштво и дефинисано је Међународним системом јединица (SI). Усаглашене количине и јединице се користе у многим аспектима трговинског процеса, од транспортне амбалаже и контејнерских бродова до димензија самог производа.

Серија стандарда ISO/IEC 80000, коју су објавили ISO и Међународна електротехничка комисија (IEC), кључна је компонента за SI систем јединица јер пружа усклађене појмове, дефиниције и симболе количина. Ови стандарди нуде јединствен језик за пренос тачних информација о мерењима између научника, инжењера и било кога ко је укључен у област мерења.

Стандарди из ове серије су међународно признати, како од Међународне организације рада (ILO), Међународне поморске организације (IMO), Светске царинске организације (VCO), Економске комисије Уједињених нација за Европу (UNECE), тако и од многих националних и регионалних тела.

Више можете прочитати на линку: https://www.iso.org/news/ref2513.html.