Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

10. фебруар – Светски дан махуњача

Уједињене нације прогласиле су 10. фебруар Светским даном махуњача и обележава се од 2019. године, са циљем наглашавања значаја ових намирница и улоге коју могу имати у постизању циљева Агенде за одрживи развој УН до 2030. године.

Пасуљ, грашак, леблебије, соја, сочиво и још стотине различитих врста узгајају се у целом свету. Представљају веома хранљиве и јефтине прехрамбене производе, које омогућавају одрживу производњу хране. Потребна им је мала количина ђубрива за раст, а успевају и у полусушним подручјима. Међународни стандарди из ове области постоје како би олакшали трговину, али и омогућили квалитет ових намирница. Српске стандарде из ове области, који су идентични са међународним стандардима, доносе комисије за стандарде и сродна документа E034-4, Жита, махуњаче и њихови производи и E034-1, Системи менаџмента безбедношћу хране.

Серија стандарда SRPS ISO 6322, Складиштење жита и махуњача пружа техничке смернице за правилно и сигурно складиштење, чиме се спречава губитак после бербе. Обухвата SRPS ISO-1:2013, Складиштење жита и махуњача — Део 1: Опште препоруке за чување жита, којим су дата општа упутства у вези са проблемима чувања жита, SRPS ISO 6322-2:2013, Складиштење жита и махуњача — Део 2: Практичне препоруке, којим је дато упутство о избору методе складиштења жита и махуњача и препоруке за добро складиштење, у складу са изабраном методом и SRPS ISO 6322-3:2013, Складиштење жита и махуњача — Део 3: Контрола напада штеточина, који садржи упутство о начинима контроле напада штеточина на жита и махуњаче у складиштима и сузбијању штеточина.

Серија SRPS ISO 6639 обухвата следећа четири стандарда: SRPS ISO 6639-1:2013, Жита и махуњаче — Одређивање загађења скривеним инсектима — Део 1: Општи принципи, SRPS ISO 6639-2:2013, Жита и махуњаче — Одређивање загађења скривеним инсектима — Део 2: Узимање узорака, SRPS ISO 6639-3:2013, Жита и махуњаче — Одређивање загађења скривеним инсектима — Део 3: Референтна метода и SRPS ISO 6639-4:2013, Жита и махуњаче — Одређивање загађења скривеним инсектима — Део 4: Брзе методе. Ови стандарди указују на принципе метода узимања узорака, у врећама или у расутом стању, за одређивање загађења скривеним инсектима, као и на начине утврђивања да ли је производ заражен или не. Поред референтне методе, којом се пребројавају све јединке у свакој фази живота и од сваке врсте инсеката, постоји пет брзих метода за процену степена или откривање присуства загађења скривеним инсектима у узорку жита или махуњача.

SRPS ISO 605:2012, Махуњаче — Одређивање нечистоћа, величине, страних мириса, инсеката, као и врста и подврста — Методе испитивања, осигурава да не дође до појаве нежељених елемената тако што утврђује методе за испитивање махуњача које нису прерађене, а намењене су за исхрану људи или животиња. У њему су детаљно описане бројне методе испитивања и поступци за проверу нечистоће у махуњачама.

Превише влаге може довести до кварења махуњача, па их пре обраде или складиштења треба правилно осушити. SRPS ISO 24557:2013, Махуњаче — Одређивање садржаја влаге — Метода са применом сушнице утврђује референтна рутинска метода за одређивање садржаја влаге у махуњачама. SRPS EN ISO 22000:2018, Системи менаџмента безбедношћу хране – Захтеви за сваку организацију у ланцу хране, идентичан је једном од најпознатијих светских стандарда за безбедност ланца исхране. Њиме се специфицирају општи захтеви за систем менаџмента безбедношћу хране (FSMS) за организације које су директно или индиректно укључене у овај ланац (произвођаче, продавце на мало, организације за услуге кетеринга, услуге чишћења и дезинфекције, превоза, складиштења и дистрибуције, испоручиоце опреме, чишћење и дезинфекцију материјала за паковање и других материјала који долазе у додир са храном).