Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

11. фебруар – Међународни дан жена и девојака у науци

Ове године навршава се деценија од усвајања резолуције Уједињених нација о науци, технологији и иновацијама. У њој је наведено да су потпуна и подједнака доступност и учешће жена и девојака свих узраста у науци, технологији и иновацијама императив за постизање родне равноправности и оснаживање жена и девојака у овим подручјима.

Међународни дан жена и девојака у науци обележава се сваке године 11. фебруара, у циљу њиховог подстицања да се баве науком и да своје каријере граде у подручју научноистраживачког рада.

У извештају Еуростата, статистичког завода Европске уније, наводи се да је у 2022. години број запослених женског пола у сектору науке и технологије износио 52% и да је забележен раст у односу на претходне две године. У Србији је забележен сличан проценат научница, чиме наша земља заузима треће место у Европи по критеријуму поштовања родне равноправности у овој области.

Међународне организације за стандардизацију, ISO (https://www.iso.org/strategy2030/key-areas-of-work/diversity-and-inclusion/women-in-standards.html)  и IEC (https://www.iec.ch/women-iec), обраћају посебну пажњу на укључивање припадница лепшег пола у активности стандардизације. Институт за стандардизацију Србије такође са поносом истиче велики допринос жена свих генерација и професија у развоју националних стандарда.