Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

11. februar – Međunarodni dan žena i devojaka u nauci

Ove godine navršava se decenija od usvajanja rezolucije Ujedinjenih nacija o nauci, tehnologiji i inovacijama. U njoj je navedeno da su potpuna i podjednaka dostupnost i učešće žena i devojaka svih uzrasta u nauci, tehnologiji i inovacijama imperativ za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena i devojaka u ovim područjima.

Međunarodni dan žena i devojaka u nauci obeležava se svake godine 11. februara, u cilju njihovog podsticanja da se bave naukom i da svoje karijere grade u području naučnoistraživačkog rada.

U izveštaju Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, navodi se da je u 2022. godini broj zaposlenih ženskog pola u sektoru nauke i tehnologije iznosio 52% i da je zabeležen rast u odnosu na prethodne dve godine. U Srbiji je zabeležen sličan procenat naučnica, čime naša zemlja zauzima treće mesto u Evropi po kriterijumu poštovanja rodne ravnopravnosti u ovoj oblasti.

Međunarodne organizacije za standardizaciju, ISO (https://www.iso.org/strategy2030/key-areas-of-work/diversity-and-inclusion/women-in-standards.html)  i IEC (https://www.iec.ch/women-iec), obraćaju posebnu pažnju na uključivanje pripadnica lepšeg pola u aktivnosti standardizacije. Institut za standardizaciju Srbije takođe sa ponosom ističe veliki doprinos žena svih generacija i profesija u razvoju nacionalnih standarda.