Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2. 11030 Београд
Главни мени

14. ОКТОБАР – СВЕТСКИ ДАН СТАНДАРДА

Сваке године 14. октобра, чланице IEC-а, ISO-а и ITU-а прослављају Светски дан стандарда, што представља начин одавања почасти заједничким напорима хиљада експерата широм света који раде на развоју добровољних техничких споразума који се објављују као међународни стандарди.

Тема Светског дана стандарда 2020. године гласи: „Стандардима заштитимо планету”. Земља, ограничени извор живота у пространству нашег Сунчевог система. Живот на Земљи зависи од енергије која долази од Сунца. Међутим, наша модерна цивилизација је током прошлог века људским и индустријским активностима великих размера угрозила природну атмосферу Земље стварањем гасова стаклене баште. Они негативно утичу на нашу климу као и на све облике живота. Истовремено, убрзани пораст броја становника и ширење урбаних зона упозоравају на то да треба одговорно користити ограничене ресурсе.

Да би се смањио утицај људског фактора на нашу планету, неопходна је политичка воља, уз конкретну акцију и прави алат. Међународни стандарди представљају један од таквих алата. Међународни стандарди које су припремили IEC, ISO и ITU узимају у обзир испробана и реална решења за техничке изазове. Она помажу у размени експертиза и стручних знања широм света како између развијених земаља тако и земаља у развоју. Стандарди обухватају све аспекте уштеде енергије, квалитета воде и ваздуха. Они успостављају стандардизоване протоколе и методе мерења. Њихова широка примена помаже у смањењу утицаја индустријске производње и процеса на животну средину, олакшава поновну употребу ограничених ресурса и побољшава енергетску ефикасност.

Генерални секретар ITU-a - HOULIN ZHAO

Генерални секретар ITU-a - HOULIN ZHAO

Председник ISO-a  - EDDY NJOROGE

Председник ISO-a - EDDY NJOROGE

Председник IEC-a - YINBIAO SHU

Председник IEC-a - YINBIAO SHU