Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2. 11030 Beograd
Glavni meni

14. OKTOBAR – SVETSKI DAN STANDARDA

Svake godine 14. oktobra, članice IEC-a, ISO-a i ITU-a proslavljaju Svetski dan standarda, što predstavlja način odavanja počasti zajedničkim naporima hiljada eksperata širom sveta koji rade na razvoju dobrovoljnih tehničkih sporazuma koji se objavljuju kao međunarodni standardi.

Tema Svetskog dana standarda 2020. godine glasi: „Standardima zaštitimo planetu”. Zemlja, ograničeni izvor života u prostranstvu našeg Sunčevog sistema. Život na Zemlji zavisi od energije koja dolazi od Sunca. Međutim, naša moderna civilizacija je tokom prošlog veka ljudskim i industrijskim aktivnostima velikih razmera ugrozila prirodnu atmosferu Zemlje stvaranjem gasova staklene bašte. Oni negativno utiču na našu klimu kao i na sve oblike života. Istovremeno, ubrzani porast broja stanovnika i širenje urbanih zona upozoravaju na to da treba odgovorno koristiti ograničene resurse.

Da bi se smanjio uticaj ljudskog faktora na našu planetu, neophodna je politička volja, uz konkretnu akciju i pravi alat. Međunarodni standardi predstavljaju jedan od takvih alata. Međunarodni standardi koje su pripremili IEC, ISO i ITU uzimaju u obzir isprobana i realna rešenja za tehničke izazove. Ona pomažu u razmeni ekspertiza i stručnih znanja širom sveta kako između razvijenih zemalja tako i zemalja u razvoju. Standardi obuhvataju sve aspekte uštede energije, kvaliteta vode i vazduha. Oni uspostavljaju standardizovane protokole i metode merenja. Njihova široka primena pomaže u smanjenju uticaja industrijske proizvodnje i procesa na životnu sredinu, olakšava ponovnu upotrebu ograničenih resursa i poboljšava energetsku efikasnost.

Generalni sekretar ITU-a - HOULIN ZHAO

Generalni sekretar ITU-a - HOULIN ZHAO

Predsednik ISO-a  - EDDY NJOROGE

Predsednik ISO-a - EDDY NJOROGE

Predsednik IEC-a - YINBIAO SHU

Predsednik IEC-a - YINBIAO SHU