Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

17. мај – Светски дан телекомуникација и информационог друштва

Светски дан телекомуникација и информационог друштва (WTISD) обележава се почев од 2006. године, са сврхом подизања свести нa глобалном нивоу о могућностима интернета и других информационо-комуникационих технологија (ИКТ), као и стварања једнаких услова за њихово коришћење.

17. мај је био познат још од 1969. године као Светски дан телекомуникација, будући да је 1865. године на тај дан основана Међународна унија за телекомуникације (ITU). Имајући у виду брзи развој ИКТ-а у 21. веку, резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација исти датум проглашен је и Светским даном информационог друштва.

Овогодишња тема Светског дана телекомуникација и информационог друштва ставља акценат на њихову улогу у подршци људима да и у позном добу остану повезани, независни и здрави. Демографски трендови указују на старење светске популације и стога су Уједињене нације период од 2021–2030. годинe прогласиле Декадом здравог старења. Међународна акција заједничког деловања покренута је са циљем побољшања живота старијих људи, што је значајно за одрживост економских и здравствених система. 

Стандарди прате и подржавају развој дигиталних технологија, а међу њима је сигурно најпознатија серија међународних стандарда ISO/IEC 27000. https://iss.rs/sr_Cyrl/project/list. ИСС доноси српске стандарде из ове области (KS I224, Идентификација, картице, финансијске услуге и технике безбедности у ИТ), а објавио је и две штампане збирке српских стандарда „Информационе технологије – Системи менаџмента безбедношћу информација” – Књига 1  и Збирка српских стандарда „Информационе технологије – Системи менаџмента безбедношћу информација” – Књига 2. Такође, у више наврата одржани су семинари на тему информационе безбедности, како би корисницима било олакшано разумевање ових стандарда и њихова повезаност са законском регулативом.