Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

20. мај - Светски дан метрологије

Светски дан метрологије обележава се у целом свету 20. маја, у знак подсећања на дан потписивања Метарске конвенције, далеке 1875. године. Овом конвенцијом је установљен Међународни биро за тегове и мере (BIPM), са задатком да обезбеди јединствен систем мерења, што је допринело развоју науке, иновација, индустријске производње и међународне трговине.

Тема овогодишњег Дана метрологије гласи Мерење у здравству, како би се посебно нагласио значај који прецизност мерења има у здравственој делатности. Ово нарочито долази до изражаја у периоду пандемије, због потребе за масовним тестирањем присуства вируса, успостављањем система за испитивање маски за личну заштиту и респиратора, као и мерењем ефикасности вакцине.

Међународни стандарди дају допринос успостављању општеприхваћених дефиниција и метода мерења. Серија међународних стандарда ISO 80000 пружа усклађене појмове и симболе, чиме се обезбеђује представљање тачних резултата о извршеним мерењима. То помаже у обезбеђивању безбедног и ефикасног рада медицинских производа, дозирању лекова и њихових састојака и од суштинске је важности за компатибилност медицинских средстава. Такође, SRPS EN ISO 11240, који припада серији стандарда за идентификацију медицинских производа користи се за обезбеђивање доследног означавања и терминологије.

Поруку Међународне организације за стандардизацију поводом Светског дана метрологије можете прочитати на следећем линку:https://www.iso.org/news/ref2673.html