Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

22. јун 2022. – Нови семинар о прописима и стандардима за енергертску ефикасност производа и еко-дизајн

Институт за стандардизацију Србије, у сарадњи са Идворски лабораторијама, организује нови специјализовани семинар који омогућава упознавање са захтевима више правилника за означавање енергетске класе и потрошње енергије према закону о енергетској ефикасности производа и рационалној употреби енергије, као и са захтевима за еко-дизајн у складу са уредбом о еко-дизајну. У Србији се захтеви за обележавање енергетске класе примењују од 2014. године, али су се после усвајања новог закона 2021. године многи правилници за производе променили, увеле су се и уводе се нове енергетске ознаке, као и захтеви за еко-дизајн. Све ове измене су у складу са новим, обавезујућим регулативама Европске уније које су транспоноване у правни систем Републике Србије. 

Овај семинар је прилика да учесници добију детаљне информације о примени правилника за више група производа, о спровођењу мерења, неопходном садржају техничке документације производа, односно које податке су произвођачи или увозници обавезни да приложе уз производ у вези са његовим енергетским перформансама и еко-дизајном, о верификацији тих података и производа од стране инспекције у поступку тржишног надзора итд. 

На семинару ће бити демонстриране испитне методе према захтевима последњих издања стандарда или на основу транзиционих метода: Идворски лабораторије ће први пут на новој мерној опреми демонстрирати методе на лицу места, док ће три лабораторије: Квалитет а.д. Ниш, ИЕГ Индустрија електричних грејача и AN LAB CO DOO путем видео-снимака презентовати своја испитивања. 

Семинар пружа прилику учесницима да се практично упознају са захтевима правилника и стандарда и обрађиваће следеће теме:

Семинар је намењен: 

– произвођачима, увозницима и дистрибутерима разних техничких производа:

– удружењима произвођача;

– удружењима потрошача;

– испитним лабораторијама, контролним и сертификационим телима;

– инспекцијским органима. 

Предавачи су стручњаци активно ангажовани на изради прописа, доношењу стандарда, испитивању уређаја и решавању проблема у области, и то:

Др Мирко Ђапић, редован члан, Инжењерска академија Србије (ИАС)

Саша Јорговановић, директор, Идворски лабораторије д.о.о. Београд

Предраг Савић, инжењер, Идворски лабораторије д.о.о. Београд

Небојша Дамњановић, инжењер, Квалитет а.д. Ниш

Младен Дрљача, директор  ИЕГ Индустрија електричних грејача Гроцка

Драгослав Ђоровић, директор AN LAB CO DOO Beograd

Накнада за учешће на семинару износи 15.000,00 динара и укључује материјал за учеснике, потврду о похађању семинара, ужину и освежење за време паузе.

Посебна погодност за учеснике овог семинара је то да својим учешћем остварују попуст од 30% при куповини стандарда који се односе на област енергетске ефикасности и еко-дизајна.

Пријавите се преко линка: https://forms.gle/2nSNQkAMTFWhTzkm6

Након пријаве, доставићемо вам детаљан програм семинара и предрачун.

Све додатне информације можете добити путем телефона: 011/3409-340, 011/3409-390 или е-поште: iss-edukacija@iss.rs.