Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

27. јун – Дан микро, малих и средњих предузећа

Иако је свако предузеће осетило последице тренутне пандемије, посебно су погођенa онa са мање од 250 запослених. Ипак, микро, мала и средња предузећа (ММСП) чине окосницу наших друштава, чинећи 90% предузећа и 70% запослених. Подржати их током кризе COVID-19 тема је овогодишњег Дана микро, малих и средњих предузећа, који се одржава сваке године 27. јуна. ISO има широк спектар ресурса да им помогне, како сада, тако и дугорочно.

Пружајући најбољу међународну праксу, многи ISO стандарди су развијани да помогну организацијама да изграде своју отпорност, побољшају своје процесе и постигну већу ефикасност. Они су посебно корисни за ММСП која покушавају да приступе новим тржиштима или привуку инвестиције, јер јачају њихов кредибилитет.

Неколико нових јавно доступних спецификација (PAS) које су директно повезане са тренутном кризом биће од велике користи за ММСП. ISO/PAS 45005, Менаџмент безбедношћу и здрављем на раду – Безбедан рад током пандемије COVID-19 – Опште смернице за организације, помаже организацијама свих величина да управљају здрављем и безбедношћу својих запослених и заинтересованих страна током пандемије, допуњавајући све постојеће националне смернице и прописе.

У истом смислу, ISO/PAS 5643, Туризам и сродне услуге – Захтеви и смернице за смањење ширења COVID-19 у туристичкој индустрији, помоћи ће добављачима свих врста у том сектору - укључујући добављаче смештаја, туристичке водиче, продавнице и ресторане - обезбедити сигурније услуге и спречити ширење вируса. Овај стандард је развијен тако да помогне предузећима да наставе да ефикасно послују примењујући мере које штите особље, туристе и локалну заједницу.

Попут туризма, и ресторани уопште, која углавном спадају у ММСП, у значајној мери су погођени тренутном пандемијом. Срећом, ширење „клауд“ или „виртуелних“ кухиња многима је било спас, омогућавајући им да обезбеде оброке који се достављају од куће у време када су били присиљени да затворе врата. Из тог разлога, ISO тренутно развија смернице како би помогао предузећима да најефикасније користе такве услуге.

Будући споразум међународнe konferencije IWA 40, Смернице за услуге „клауд“ кухиња, помоћи ће побољшању услужних капацитета индустрије, ојачати сарадњу са платформама за доставу хране и на бољи начин испунити потребе и очекивања потрошача.

Поред тога, ISO има низ докумената који посебно помажу МСП.