Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

27. jun – Dan mikro, malih i srednjih preduzeća

Iako je svako preduzeće osetilo posledice trenutne pandemije, posebno su pogođena ona sa manje od 250 zaposlenih. Ipak, mikro, mala i srednja preduzeća (MMSP) čine okosnicu naših društava, čineći 90% preduzeća i 70% zaposlenih. Podržati ih tokom krize COVID-19 tema je ovogodišnjeg Dana mikro, malih i srednjih preduzeća, koji se održava svake godine 27. juna. ISO ima širok spektar resursa da im pomogne, kako sada, tako i dugoročno.

Pružajući najbolju međunarodnu praksu, mnogi ISO standardi su razvijani da pomognu organizacijama da izgrade svoju otpornost, poboljšaju svoje procese i postignu veću efikasnost. Oni su posebno korisni za MMSP koja pokušavaju da pristupe novim tržištima ili privuku investicije, jer jačaju njihov kredibilitet.

Nekoliko novih javno dostupnih specifikacija (PAS) koje su direktno povezane sa trenutnom krizom biće od velike koristi za MMSP. ISO/PAS 45005, Menadžment bezbednošću i zdravljem na radu – Bezbedan rad tokom pandemije COVID-19 – Opšte smernice za organizacije, pomaže organizacijama svih veličina da upravljaju zdravljem i bezbednošću svojih zaposlenih i zainteresovanih strana tokom pandemije, dopunjavajući sve postojeće nacionalne smernice i propise.

U istom smislu, ISO/PAS 5643, Turizam i srodne usluge – Zahtevi i smernice za smanjenje širenja COVID-19 u turističkoj industriji, pomoći će dobavljačima svih vrsta u tom sektoru - uključujući dobavljače smeštaja, turističke vodiče, prodavnice i restorane - obezbediti sigurnije usluge i sprečiti širenje virusa. Ovaj standard je razvijen tako da pomogne preduzećima da nastave da efikasno posluju primenjujući mere koje štite osoblje, turiste i lokalnu zajednicu.

Poput turizma, i restorani uopšte, koja uglavnom spadaju u MMSP, u značajnoj meri su pogođeni trenutnom pandemijom. Srećom, širenje „klaud“ ili „virtuelnih“ kuhinja mnogima je bilo spas, omogućavajući im da obezbede obroke koji se dostavljaju od kuće u vreme kada su bili prisiljeni da zatvore vrata. Iz tog razloga, ISO trenutno razvija smernice kako bi pomogao preduzećima da najefikasnije koriste takve usluge.

Budući sporazum međunarodne konferencije IWA 40, Smernice za usluge „klaud“ kuhinja, pomoći će poboljšanju uslužnih kapaciteta industrije, ojačati saradnju sa platformama za dostavu hrane i na bolji način ispuniti potrebe i očekivanja potrošača.

Pored toga, ISO ima niz dokumenata koji posebno pomažu MSP.