Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

30. март 2023. – Први Међународни дан нултог отпада

Ове године се први пут обележава дан који је посвећен подизању друштвене свести о важности нултог отпада (Zero Waste) и тежњи ка одговорној производњи и потрошњи. Управљање урбаним отпадом доприноси постизању одрживог развоја и то је препознато као заједнички циљ Програма заштите животне средине Уједињених нација (UNEP - United Nations Environment Programme) и Програма Уједињених нација за насеља (UN-Habitat). UNEP и UN-Habitat су покретачи ове еколошке иницијативе, која ће утицати на унапређење Агенде за одрживи развој 2030.

Сектор отпада утиче на климатске промене, биодиверзитет и загађење природних ресурса. На глобалном нивоу се годишње генерише више од две милијарде тона чврстог комуналног отпада, од чега се само половином управља у контролисаним условима. Више од 900 милиона тона хране годишње заврши на отпаду и зато би добро управљање отпадом имало позитиван утицај на безбедност хране, здравље људи, а тиме и на њихово благостање. 

Улога коју међународни стандарди имају у бољем управљању отпадом је велика: поред утврђивања опште терминологије, они дају смернице за смањење настајања отпада, рециклажу, компостирање и биоразградњу, контролисано спаљивање и коначно одлагање отпада. Комисија за стандарде ISS KS Z183, Циркуларна економија и управљање отпадом  надлежна је за доношење SRPS стандарда у овој области, усаглашених са међународним (ISO) и европским (EN) стандардима.