Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

30. mart 2023. – Prvi Međunarodni dan nultog otpada

Ove godine se prvi put obeležava dan koji je posvećen podizanju društvene svesti o važnosti nultog otpada (Zero Waste) i težnji ka odgovornoj proizvodnji i potrošnji. Upravljanje urbanim otpadom doprinosi postizanju održivog razvoja i to je prepoznato kao zajednički cilj Programa zaštite životne sredine Ujedinjenih nacija (UNEP - United Nations Environment Programme) i Programa Ujedinjenih nacija za naselja (UN-Habitat). UNEP i UN-Habitat su pokretači ove ekološke inicijative, koja će uticati na unapređenje Agende za održivi razvoj 2030.

Sektor otpada utiče na klimatske promene, biodiverzitet i zagađenje prirodnih resursa. Na globalnom nivou se godišnje generiše više od dve milijarde tona čvrstog komunalnog otpada, od čega se samo polovinom upravlja u kontrolisanim uslovima. Više od 900 miliona tona hrane godišnje završi na otpadu i zato bi dobro upravljanje otpadom imalo pozitivan uticaj na bezbednost hrane, zdravlje ljudi, a time i na njihovo blagostanje. 

Uloga koju međunarodni standardi imaju u boljem upravljanju otpadom je velika: pored utvrđivanja opšte terminologije, oni daju smernice za smanjenje nastajanja otpada, reciklažu, kompostiranje i biorazgradnju, kontrolisano spaljivanje i konačno odlaganje otpada. Komisija za standarde ISS KS Z183, Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom  nadležna je za donošenje SRPS standarda u ovoj oblasti, usaglašenih sa međunarodnim (ISO) i evropskim (EN) standardima.