Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

5. јун – Светски дан заштите животне средине

Светски дан заштите животне средине обележава се 5. јуна са циљем подизања глобалне свести о еколошким проблемима и апеловања на одговорнији однос према окружењу. Овај дан одредила је Генерална скупштина Уједињених нација јер је 5. јуна 1972. године у Стокхолму одржана Конференција о заштити животне средине. Порука овогодишњег Дана заштите животне средине гласи „Замислите поново, креирајте изнова, обновите” (“Reimagine. Recreate. Restore”).

Скоро пола века после Стокхолмске конференције, Уједињене нације су најавиле почетак Декаде обнове екосистема (2021-2030). Основан је глобални покрет под називом Генерација обнове, који окупља појединце, групе, компаније, владине и невладине организације из целог света. Тим поводом објављен је и приручник за обнављање екосистема, који садржи практичне савете за предузимање конкретних активности.

Међународна организација за стандардизацију (ISО) развила је велики број различитих стандарда који доприносе трима кључним димензијама одрживог развоја – економској, „еколошкој“ и социјалној. Рад одговарајућег међународног техничког комитета ISO/ТC 207 и европског техничког комитета CEN/SS S26, прати национална комисија КС А207, Менаџмент заштите животне средине. Серија стандарда, која се бави системима менаџмента заштите животне средине – ISO 14000 – изазива посебну пажњу, како на националном тако и на међународном нивоу, пре свега због значаја питања заштите животне средине за организације, њихово окружење и најширу друштвену заједницу. На међународном нивоу, серија ISO 14000 обухвата стандарде који се баве питањима као што су анализа животног циклуса производа, „еколошко“ означавање, процена учинка на заштити животне средине, али и питања гасова стаклене баште и угљеничног отиска. Тренутни и будући фокус ISO/ТC 207 усмерен на развој стандарда у вези са климатским променама и оценом животног циклуса. Ове године формиран је нови европски технички комитетет CEN/ТC 467, Климатске промене где је Инситут пријавио свог представника као експерта.

У нашој земљи ће такође бити обележен овај дан, у оквиру манифестације Европска Зелена недеља (EU Green Week). У организацији Привредне коморе Србије и Министарства за заштиту животне средине одржаће се онлајн конференција на ову тему. Више детаља на линку: https://www.eugreenweek.eu/partner-events/eu-green-week-world-environment-day.