Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Позитиван пример другим телима за стандардизацију

Интервју са Татјаном Бојанић, директорком Института за стандардизацију Србије објављен је на веб-порталу Међународне електротехничке комисије IEC, E-tech (https://etech.iec.ch/issue/showing-the-way-forward).

Родна равноправност у Институту подржава се кроз подједнаке услове рада и могућности за напредовање за запослене оба пола. У тренутном саставу, чак 70% радних места у Институту припада женама. Такође, око 40% чланова комисија за стандарде, домаћих стручњака у различитим областима из целе земље чине представнице нежнијег пола. Како би се истакла улога и значај женске популације у активностима стандардизације у нашој земљи, Институт се прошле године прикључио глобалној видео кампањи IEC-a #WomenatIEC (https://www.iec.ch/women-iec#video).

Поред основне теме, учешћа жена у систему националне стандардизације Републике Србије, читаоци из целог света имаће прилику да из овог чланка сазнају више о развоју стандардизације на овим просторима и изазовима са којима се Институт за стандардизацију Србије данас сусреће. Посебно је издвојен проблем привлачења младих и њиховог упознавања са стандардизацијом у оквиру редовног школовања. На тај начин, нове генерације будућих стручњака почињу на време да користе стандарде, а најактивнији међу њима иду корак даље и укључују се у активности доношења стандарда.