Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Азербејџан

У циљу унапређења сарадње у области стандардизације између две националне организације за стандардизацију, Институт за стандардизацију Србије (ИСС) је први пут остварио сарадњу са  Азербејџанским институтом за стандарде (AZSTAND) у јуну 2012. године, када је у Бакуу потписан Меморандум о разумевању. Меморандум се односио на размену знања и искустава у области стандардизације, размену каталога стандарда и других публикација, успостављање сарадње у области одржавања заједничких семинара и обука експерата који су ангажовани у националним комисијама за доношење стандарда и сродних докумената, организовање посета националних техничких секретара у циљу размене искустава у вези са доношењем и превођењем националних стандарда, и слично. Од 2012. године, Институт за стандардизацију Србије је, у сарадњи са Међународном организацијом за стандардизацију (ISO), организовао две радионице на којима су учествовали представници Института за стандарде Азербејџана (AZSTAND).

Сем тога, Институт за стандардизацију Србије (ИСС) и Азербејџански институт за стандардизацију (AZSTAND) обновили су сарадњу потписивањем Меморандума о разумевању, 4. октобра 2019. године. Како је предвиђено овим меморандумом, обе институције ће унапређивати постојећу сарадњу у области стандардизације, размењиваће информације о плановима за развој националних стандарда и пројеката, каталозима националних стандарда, као и знања и искуства у области оцењивања усаглашености и сертификације, а сарађиваће и на организацији заједничких семинара и обука. 

У августу 2021. године, на иницијативу Азербејџанског института за стандардизацију, формирана је радна група од представника обе националне организације за стандардизацију, са циљем да се прошири сарадња у области стандардизације и оцењивања усаглашености. 

До краја 2021. године одржана су два онлајн састанка радне групе AZSTAND-а и ИСС-а. Први састанак, који је организовао AZSTAND, одржан је у септембру 2021. године. На састанку су два национална тела извршила представљање својих активности у области стандардизације, као и начин пословања. Други састанак који је организовао ИСС, одржан је у децембру 2021. године. Том приликом ИСС је представио своје активности у вези са испуњавањем критеријума за пуноправно чланство у CEN-CENELEC-у, док је AZSTAND приказао радне процедуре, промотивне и маркетиншке активности које је спроводио у области потврде о усаглашености. AZSTAND је требало да буде домаћин трећег састанка два национална тела за стандардизацију, предвиђеног за фебруар 2022. године, али овај састанак није одржан.