Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Azerbejdžan

U cilju unapređenja saradnje u oblasti standardizacije između dve nacionalne organizacije za standardizaciju, Institut za standardizaciju Srbije (ISS) je prvi put ostvario saradnju sa  Azerbejdžanskim institutom za standarde (AZSTAND) u junu 2012. godine, kada je u Bakuu potpisan Memorandum o razumevanju. Memorandum se odnosio na razmenu znanja i iskustava u oblasti standardizacije, razmenu kataloga standarda i drugih publikacija, uspostavljanje saradnje u oblasti održavanja zajedničkih seminara i obuka eksperata koji su angažovani u nacionalnim komisijama za donošenje standarda i srodnih dokumenata, organizovanje poseta nacionalnih tehničkih sekretara u cilju razmene iskustava u vezi sa donošenjem i prevođenjem nacionalnih standarda, i slično. Od 2012. godine, Institut za standardizaciju Srbije je, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za standardizaciju (ISO), organizovao dve radionice na kojima su učestvovali predstavnici Instituta za standarde Azerbejdžana (AZSTAND).

Sem toga, Institut za standardizaciju Srbije (ISS) i Azerbejdžanski institut za standardizaciju (AZSTAND) obnovili su saradnju potpisivanjem Memoranduma o razumevanju, 4. oktobra 2019. godine. Kako je predviđeno ovim memorandumom, obe institucije će unapređivati postojeću saradnju u oblasti standardizacije, razmenjivaće informacije o planovima za razvoj nacionalnih standarda i projekata, katalozima nacionalnih standarda, kao i znanja i iskustva u oblasti ocenjivanja usaglašenosti i sertifikacije, a sarađivaće i na organizaciji zajedničkih seminara i obuka. 

U avgustu 2021. godine, na inicijativu Azerbejdžanskog instituta za standardizaciju, formirana je radna grupa od predstavnika obe nacionalne organizacije za standardizaciju, sa ciljem da se proširi saradnja u oblasti standardizacije i ocenjivanja usaglašenosti. 

Do kraja 2021. godine održana su dva onlajn sastanka radne grupe AZSTAND-a i ISS-a. Prvi sastanak, koji je organizovao AZSTAND, održan je u septembru 2021. godine. Na sastanku su dva nacionalna tela izvršila predstavljanje svojih aktivnosti u oblasti standardizacije, kao i način poslovanja. Drugi sastanak koji je organizovao ISS, održan je u decembru 2021. godine. Tom prilikom ISS je predstavio svoje aktivnosti u vezi sa ispunjavanjem kriterijuma za punopravno članstvo u CEN-CENELEC-u, dok je AZSTAND prikazao radne procedure, promotivne i marketinške aktivnosti koje je sprovodio u oblasti potvrde o usaglašenosti. AZSTAND je trebalo da bude domaćin trećeg sastanka dva nacionalna tela za standardizaciju, predviđenog za februar 2022. godine, ali ovaj sastanak nije održan.