Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Босна и Херцеговина

Сарадња између Института за стандардизацију Србије и Института за стандардизацију Босне и Херцеговине (ISBIH), започета је 2008. године, потписивањем Споразума о сарадњи, који је имао за циљ смањивање техничких препрека у трговини између Републике Србије и Босне и Херцеговине, повећање нивоа сигурности, заштите здравља и живота људи и животиња, као и очување животне средине. Изражавајући тежњу за међусобном сарадњом у области стандардизације, овај споразум је закључен на неодређено време.

2015. године, између две институције потписан је Уговор о продаји српских стандарда, сродних докумената и других публикација Института за стандардизацију Србије на територији Босне и Херцеговине у коме је наведено да обе стране желе да ојачају међусобну сарадњу са намером да побољшају своју понуду привредним субјектима, органима државне управе и другим правним и физичким лицима у Босни и Херцеговини, као и да олакшају даљи развој привреде Босне и Херцеговине. Уговором се регулишу односи Института за стандардизацију Србије и Института за стандардизацију Босне и Херцеговине у вези са продајом, висином, обрачунавањем и плаћањем накнаде за продате примерке свих поменутих публикација. Уговор се аутоматски обнавља за сваку наредну годину.

Такође, сарадња између две националне организације за стандардизацију остварена је и кроз пројекат са Националним институтом за метрологију Савезне Републике Немачке (Physikalisch-Technische Bundesanstalt – PTB) под називом „Regional Consultancy Fund for Quality Infrastructure – South East Europeˮ, и уз  помоћ  експерата из земаља Европске уније подржавао је иницијативе које уређују стандарде из области надземних електричних водова наизменичне струје. Иначе, реализација овог пројекта започела је у 2019. а завршена у 2021. години.