Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

Bosna i Hercegovina

Saradnja između Instituta za standardizaciju Srbije i Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine (ISBIH), započeta je 2008. godine, potpisivanjem Sporazuma o saradnji, koji je imao za cilj smanjivanje tehničkih prepreka u trgovini između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine, povećanje nivoa sigurnosti, zaštite zdravlja i života ljudi i životinja, kao i očuvanje životne sredine. Izražavajući težnju za međusobnom saradnjom u oblasti standardizacije, ovaj sporazum je zaključen na neodređeno vreme.

2015. godine, između dve institucije potpisan je Ugovor o prodaji srpskih standarda, srodnih dokumenata i drugih publikacija Instituta za standardizaciju Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine u kome je navedeno da obe strane žele da ojačaju međusobnu saradnju sa namerom da poboljšaju svoju ponudu privrednim subjektima, organima državne uprave i drugim pravnim i fizičkim licima u Bosni i Hercegovini, kao i da olakšaju dalji razvoj privrede Bosne i Hercegovine. Ugovorom se regulišu odnosi Instituta za standardizaciju Srbije i Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine u vezi sa prodajom, visinom, obračunavanjem i plaćanjem naknade za prodate primerke svih pomenutih publikacija. Ugovor se automatski obnavlja za svaku narednu godinu.

Takođe, saradnja između dve nacionalne organizacije za standardizaciju ostvarena je i kroz projekat sa Nacionalnim institutom za metrologiju Savezne Republike Nemačke (Physikalisch-Technische Bundesanstalt – PTB) pod nazivom „Regional Consultancy Fund for Quality Infrastructure – South East Europeˮ, i uz  pomoć  eksperata iz zemalja Evropske unije podržavao je inicijative koje uređuju standarde iz oblasti nadzemnih električnih vodova naizmenične struje. Inače, realizacija ovog projekta započela je u 2019. a završena u 2021. godini.