Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Развој женског предузетништва у Србији

Подршка развоју женског предузетништва представља меру за подстицање равномерне заступљености полова у свим сферама друштвеног живота. Поред тога, родна равноправност налази се међу Циљевима одрживог развоја Уједињених нација. Када је реч о предузетништву, према подацима Републичког завода за статистику, у 2020. години жене су биле оснивачи 31% предузетничких бизниса у нашој земљи. 

Јачање малих предузећа чији оснивачи су жене доприноси развоју целокупне привреде. Зато је важно да се предузетнице у нашој земљи што боље упознају са могућностима које доноси примена стандарда. Као користан алат и извор знања, стандарди нуде решења за ефикасно успостављање пословних процеса, уз поштовање законских прописа. 

ИСС је прошле године покренуо сарадњу са клубом „Бизнис на штиклама“ из Новог Сада, који окупља жене предузетнице у циљу њиховог оснаживања у започињању и расту приватног бизниса. Сарадња је настављена ове године, на конференцији Клуба одржаној 15. јуна на Новосадском сајму, где је директорка ИСС-а Татјана Бојанић била један од говорника.

Учеснице ове, шесте по реду регионалне конференције су, поред бројних корисних савета о финансирању, продаји и маркетингу имале прилику да сазнају како могу значајно унапредити пословање помоћу стандарда, односно њихових смерница које су глобално прихваћене. Такође, сазнале су да ИСС пружа стручну помоћ у примени стандарда, као и да све неопходне информације о стандардима и њиховом садржају могу добити на два места у Новом Саду: Регионалној привредној комори и BSC centru. 

Одређени стандарди су подједнако важни у свим делатностима. Поред најпознатијег стандарда за систем менаџмента квалитетом, посебно су истакнути стандарди за безбедност и здравље на раду, безбедност информација, друштвену одговорност и управљање људским ресурсима.