Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

„ЕУ за Србију – Подршка безбеднијим производима“

Један од пројеката који су део подршке Европске уније Републици Србији у отклањању техничких баријера трговини реализован је под називом „ЕУ за Србију – Подршка безбеднијим производима“. Овај пројекат обухватио је различите активности чија заједничка сврха је била помоћ нашој земљи у процесу усаглашавања са процесима и стандардима ЕУ.

Резултати пројекта представљени су на завршном састанку одржаном 25. октобра 2022. године у Палати Србија. Овом састанку су присуствовали представница Делегације ЕУ у Србији  гђа Andrea Hochhuber, представник конзорцијума чије чланице су биле задужене за спровођење пројекта г. Eric Mañé, вођа пројекта г. Francisco Verdera и представници институција које су у њему учествовале: г. Миодраг Дуганџија, в.д. помоћника министра из Сектора за квалитет и безбедност производа Министарства привреде, гђа Лидија Стојановић, помоћник министра из Сектора тржишне инспекције Министарства трговине, туризма и телекомуникација, представници Привредне коморе Србије и представници највишег руководства институција инфраструктуре квалитета које су учествовале у пројекту: Акредитационог тела Србије, Дирекције за мере и драгоцене метале и Института за стандардизацију Србије. 

Кампање које су биле део овог пројекта имале су за циљ подизање свести јавности о значају техничког законодавства и самим тим јачање капацитета система инфраструктуре квалитета Републике Србије. Закључено је да су пројектне активности допринеле хармонизацији прописа и унапређењу знања у области инфраструктуре квалитета, чиме је подржано приближавање наше земље тржишту ЕУ у погледу законодавства, безбедности производа и испуњавању високих захтева за пласман производа на европско тржиште. 

Институт за стандардизацију Србије је, као један од корисника овог пројекта, први пут имао прилику за промовисање стандарда и стандардизације кроз два ТВ спота, који су приказивани на програму јавног сервиса (можете их погледати овде: https://iss.rs/sr_Cyrl/iss-promotivni-spotovi_p1220.html). Поред значајног утицаја на повећање видљивости у домаћој јавности оствареног кроз ове рекламне спотове и још један промотивни филм, у значајне остварене резултате пројекта спадају и семинари о стандардизацији, који су недавно одржани у регионалним привредним коморама у шест градова Србије.