Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

In Memoriam

Почев од првих активности доношења стандарда на нашим просторима до данас, на овим пословима ангажован је велики број стручњака из свих области стандардизације. Захваљујући њиховом преданом волонтерском раду, деценијама су стварани југословенски стандарди (JUS). Сада више од хиљаду домаћих стручњака доноси српске стандарде (SRPS). Такође, има стручњака који за своје потребе, као и за општу корист, преводе међународне и европске стандарде, чиме дају допринос развоју националне стандардизације.

Један од инжењера који су на овај начин исказали посебну посвећеност и залагање за боље разумевање и већу примену стандарда био је господин Стеван Кузмановић (1943-2021), који је живео и радио у Босни и Херцеговини. Он је био један од пионира у области испитивања без разарања (ИБР) на простору бивше Југославије. Свој радни век провео је у компанији Енергоинвест у Сарајеву. Аутор је многих текстова и истраживачких радова из области ИБР-а, а са својим колегама годинама вредно је радио и на превођењу стандарда. Неауторизоване преводе несебично је уступао другим колегама, како би им олакшао коришћење стандарда усвојених на енглеском језику. Велики број тих стандарда уступљен је на коришћење Институту за стандардизацију Србије и захваљујући томе, убрзан је рад на доношењу српских стандарда и повећан број српских стандарда на српском језику из ове области. Тиме је господин Кузмановић дао непроцењив допринос превођењу и имплементацији стандарда у области ИБР-а и прикључио се највећим именима српског, југословенског и светског ИБР-а, међу којима су: Драган Каришић, Антун Фертилио и проф. др. Бранислав Сладојевић.