Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Одржана међународна видео-конференција „Безбедносне кризе у 21. веку и како њима управљати“

Дводневна конференција "Безбедносне кризе у 21. веку и како њима управљати" одржана је 13. и 14. октобра 2020. године. Организатор ове конференције био је Центар за анализу ризика и управљање кризама из Београда, у сарадњи са Хрватском удругом за међународне студије, Институтом за развој и међународне односе и Либертас интернационалним универзитетом из Загреба. С обзиром на значај и актуелност теме, Институт за стандардизацију Србије укључио се као партнер у организацији и пружио логистичку и медијску подршку овој конференцији.

Циљ конференције је била размена искуства управљања ризицима и кризама, без обзира на величину и тип организације и установе, као и разумевање и унапређење савремених пракси и политике пре, током и након кризне ситуације или било којег другог реметилачког фактора.

Конференцији је присуствовало преко 50 учесника из региона, уз подршку Института за стандардизацију Србије одакле су и преношена предавања неких од најеминентнијих имена из Београда:

Проф. др Ана Глигић, вирусолог у пензији

Доц. др Верица Јовановић, директор Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“

Мс Миљан Ранчић, дипл. инж., национални координатор за ванредне ситуације и имплементацију Међународног здравственог правилника при Канцеларији Светске здравствене организације (СЗО) у Србији

Проф. др Зоран Кековић, Факултет безбедности Универзитета у Београду, председник Центра за анализу ризика и управљање кризама – Београд, представник Републике Србије у Техничком комитету Међународне организације за стандардизацију ISO за безбедност и отпорност (ISO TC 292 – Security and Resilience)

Проф. др Елизабета Ристановић, начелник Одељења за микропску генетику и имунологију на Војномедицинској академији у Београду

Проф. др Желимир Кешетовић, Факултет безбедности Универзитета у Београду

Теме првог дана конференције дефинисале су теоријски и практични контекст, а затим и конкретне изазове менаџмента управљања ризиком, кризног менаџмента и менаџмента одржања континуитета пословања, и то у виду смерница намењених доносиоцима стратешких одлука.

Други дан је био посвећен презентацији примера управљања епидемијом COVID 19 и третирања насталих последица, који ће послужити као лекција за поступање у будућим кризама.

Резултати конференције ће послужити политичким/стратешким, локалним и организационим актерима као водич за развој и имплементацију секторских политика, предузимање тачно одређених мера и деловања која су битна за побољшање „отпорности“ у стратешком и оперативном окружењу.