Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Позив свим заинтересованим странама

План доношења српских стандарда и сродних докумената за 2024. годину, који треба да обухвати све стандарде неопходне заинтересованим странама за обављање њихових активности је у припреми. 

Институт, као пуноправни члан европских организација за стандардизацију CEN и CENELEC, има обавезу да све европске стандарде (EN) преузме као српске (SRPS EN) и то чини преузимајући их углавном на енглеском језику. Због ограничених ресурса, Институт је у могућности да објави само одређени број српских стандарда на српском језику и при томе настоји да њихов избор буде у складу са потребама корисника. С тим циљем, Институт се обратио најпре Министарству привреде, преко ког ће упутити позив за достављање предлога и свим осталим министарствима. Такође, сви купци стандарда, учесници семинара и други партнери Института биће позвани да искажу своје потребе за новим српским стандардима.

Све заинтересоване стране имају могућност да доставе листе стандарда и сродних докумената које предлажу да Институт усвоји у наредној години. Пожељно је да листе буду сачињене у форми следећег обрасца: Линк и да  садрже, пре свега, нове пројекте или ревизије постојећих изворних српских стандарда, међународне стандарде које је потребно преузети на српском или енглеском језику и само оне европске стандарде које је потребно донети на српском језику. Како би број стандарда преузетих на српском језику био што већи, отворен је сталан позив свим правним лицима који располажу иницијалним преводима стандарда да их доставе комисијама за стандарде (https://iss.rs/sr_Cyrl/committee).

Особе за контакт у Институту су:

1. Радиша Кнежевић, руководилац Сектора за опште области стандардизације (тел. 011/3409-303, Е-пошта: radisa.knezevic@iss.rs), за информације о стандардима у општим областима стандардизације,

2. Горан Бајић, руководилац Сектора за електротехничку стандардизацију (тел. 011/3409-380, Е-пошта: goran.bajic@iss.rs), за информације о стандардима у области електротехнике, информационих технологија и телекомуникација.

Попуњен образац потребно је доставити на следећу адресу: Институт за стандардизацију Србије, Стевана Бракуса 2, 11030 Београд или на адресу Е-поште: infocentar@iss.rs, најкасније до 23. јуна 2023. године.

Институт захваљује на сарадњи свима који су дали свој допринос, као и онима који ће убудуће допринети развоју националне стандардизације.