Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Одржан Годишњи састанак ISO-а са рекордних 5000 учесника

Данас се у Абу Дабију (УАЕ) завршава Годишњи састанак ISO-а, који је почео 19. септембра 2022. године. Састанку је присуствовало рекордних 5000 учесника, међу којима су били највећи светски лидери из области стандарда, бизниса, цивилног друштва, академске заједнице и медија. После више од две године опреза и страха због пандемије, састанак је сада одржан „лицем у лице”. Домаћин овог скупа било је Министарство индустрије и напредне технологије УАЕ.

Како је овај изузетан догађај организован у критичном тренутку историје, окупио је скоро 5000 учесника који су се првенствено бавили глобалним питањима и проналажењем решења за најхитније светске изазове, укључујући акције везане за климатске промене, одрживост, недостатак воде и енергију. Овом састанку присуствовао је и директор Института за стандардизацију Србије, заједно са руководиоцем Сектора за опште области стандардизације.

Овогодишњи састанак био је усмерен на „Сарадњу за боље сутра”, јер свет  у последње три године пролази кроз драстичне промене у многим областима и креће се ка постизању глобалних циљева одрживости УН до 2030. године.

ISO Извештај о предвиђању трендова представљао је основу за већи део дискусија и дебата. Његов циљ је пре свега напредак у стандардизацији у контексту сложености данашњег света. Годишњи састанак пружио је јединствену прилику за поновно повезивање, размену мишљења и унапређење решења за стандарде.

Дискусије које су вођене односиле су се на следеће теме: постизање глобалне сарадње, пут до нето нуле, иновативна решења за недостатак воде, чистија енергија у Африци, циркуларна економија која све више постаје дигитална, као  и решавање изазова одрживости који проистичу из демографске транзиције.