Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

ISO истраживање о оцењивању усаглашености

Оцењивање усаглашености обухвата различите активности: испитивањe, контролисањe, евалуацију процеса, сертификацију производа, сертификацију система менаџмента и сертификацију особа и може користити произвођачима, пружаоцима услуга, корисницима, потрошачима и доносиоцима прописа. Међународне стандарде из ове области доноси ISO технички комитет CASCO (ISO committee on conformity assessment). У националном систему стандардизације постоји истоимена комисија за стандарде и сродне документе CASCO, Оцењивање усаглашености и менаџмент квалитетом.  

У циљу идентификовања глобалних развојних трендова релевантних за ову област, ISO CASCO је оформио радну групу са задатком да одреди листу приоритета који ће утицати на будуће стандарде за оцењивање усаглашености. Група је утврдила трендове и најважније теме, а следећи корак је добијање прецизнијег увида у степен њиховог утицаја на нове стандарде. Тренутно се спроводи глобално истраживање које ће омогућити добијање потребних информација и  усмеравање развоја међународних стандарда за оцењивање усаглашености у складу са тим.

 Позивамо све домаће стручњаке који се баве оцењивањем усаглашености – пре свега, чланове комисија које доносе SRPS стандарде из ове области, али и све остале заинтересоване стране, да учествују у овом истраживању попуњавањем анкете која се налази на следећем линку: https://www.smartsurvey.co.uk/s/XS3MX3/ . На тај начин пружићете допринос успешној реализацији овог истраживања и утицати на даљи развој стандардизације. Рок за давање одговора је 3. март 2023. године.