Telefon: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Prodaja standarda: prodaja@iss.rs Seminari, obuke: iss-edukacija@iss.rs Informacije o standardima: infocentar@iss.rs
Stevana Brakusa 2, 11030 Beograd
Glavni meni

ISO istraživanje o ocenjivanju usaglašenosti

Ocenjivanje usaglašenosti obuhvata različite aktivnosti: ispitivanje, kontrolisanje, evaluaciju procesa, sertifikaciju proizvoda, sertifikaciju sistema menadžmenta i sertifikaciju osoba i može koristiti proizvođačima, pružaocima usluga, korisnicima, potrošačima i donosiocima propisa. Međunarodne standarde iz ove oblasti donosi ISO tehnički komitet CASCO (ISO committee on conformity assessment). U nacionalnom sistemu standardizacije postoji istoimena komisija za standarde i srodne dokumente CASCO, Ocenjivanje usaglašenosti i menadžment kvalitetom.  

U cilju identifikovanja globalnih razvojnih trendova relevantnih za ovu oblast, ISO CASCO je oformio radnu grupu sa zadatkom da odredi listu prioriteta koji će uticati na buduće standarde za ocenjivanje usaglašenosti. Grupa je utvrdila trendove i najvažnije teme, a sledeći korak je dobijanje preciznijeg uvida u stepen njihovog uticaja na nove standarde. Trenutno se sprovodi globalno istraživanje koje će omogućiti dobijanje potrebnih informacija i  usmeravanje razvoja međunarodnih standarda za ocenjivanje usaglašenosti u skladu sa tim.

 Pozivamo sve domaće stručnjake koji se bave ocenjivanjem usaglašenosti – pre svega, članove komisija koje donose SRPS standarde iz ove oblasti, ali i sve ostale zainteresovane strane, da učestvuju u ovom istraživanju popunjavanjem ankete koja se nalazi na sledećem linku: https://www.smartsurvey.co.uk/s/XS3MX3/ . Na taj način pružićete doprinos uspešnoj realizaciji ovog istraživanja i uticati na dalji razvoj standardizacije. Rok za davanje odgovora je 3. mart 2023. godine.