Телефон: (011) 7541-421, 3409-301, 3409-335, 6547-293, 3409-310
E-mail: Продаја стандарда: prodaja@iss.rs Семинари, обуке: iss-edukacija@iss.rs Информације о стандардима: infocentar@iss.rs
Стевана Бракуса 2, 11030 Београд
Главни мени

Одржан састанак Скупштине ИСС-а 16.12.2020.

Након друге редовне седнице Скупштине ИСС-а у 2020. години, одржане дописним путем у периоду од 27. октобра до 26. новембра, уследио је и састанак чланова Скупштине. Овај састанак одржан је у среду, 16. децембра, а због актуелне ситуације и придржавања мера заштите од вируса, био је одржан онлајн. Састанку су присуствовали представници активних чланова ИСС-а и највише руководство ИСС-а. Састанак је отворила председница Скупштине ИСС-а Дејана Милинковић, која је известила о резултатима гласања на другој редовној седници Скупштине, као и извештавање о оствареним резултатима ИСС-а у 2020. години.

Након тога, уследило је обраћање директора ИСС-а Татјане Бојанић и руководилаца сваког од сектора у ИСС-у, који су представили рад и активности ИСС-а у овој години.

Извештај о раду Сектора за опште послове стандардизације поднео је руководилац Сектора Радиша Кнежевић. Његова презентација обухватила је активности у вези са доношењем стандарда, одржаним седницама техничких радних тела и остале активности (припрема мишљења и тумачења, учествовање у раду РГ и сл). Наглашени су и циљеви у наредном периоду, а то су: повећање броја српских стандарда на српском језику, праћење и примена трендова које постављају европске и међународне организације за стандардизацију, повећање броја чланова комисија за стандарде и веће учешће домаћих стручњака у раду европских и међународних техничких комитета.

О раду Сектора за електротехнику говорио је Горан Бајић, руководилац овог сектора. Његово излагање односило се на промене које су се догодиле у Сектору, почев од промене руководиоца Сектора, затим о раду на Електропедији – међународном онлајн речнику термина из области електротехнике, у коју је са својим терминима уврштен и српски језик, као и о плану рада за 2021. годину, дигиталној трансформацији као једној од примарних тема у европској стандардизацији итд.

Руководилац Сектора за међународну сарадњу, информисање и издавачку делатност Виолета Нешковић-Поповић известила је учеснике састанка о развоју и одржавању базе стандардизованих термина, која је од 2016. године доступна корисницима на веб-страни ИСС-а: https://iss.rs/sr_Cyrl/term, као и о броју усвојених српских стандарда и о публикацијама објављеним у току године. Такође, поднела је извештај у вези са предузетим активностима везаним за међународну сарадњу, раду на пројектима у којима учествује Институт, као и о функционисању Информационог центра ИСС-а.

Руководилац Сектора за правне, финансијске послове и маркетинг Јелена Дојчин известила је присутне о финансирању рада ИСС-а, планираним и утрошеним средствима из буџета и из остварених сопствених прихода ИСС-а, о усвојеним документима у току године, као и о унапређењу информационог система за управљање подацима о српским стандардима и сродним документима и активностима у области едукације и маркетинга.